Logo
  • Nieuws
  • 22 februari 2016
  • Lianne Bouman

Houd rekening met bijzondere situaties bij bepalen contractloon

Werkgevers moeten vanaf 1 januari 2016 in de loonaangifte het contractloon per aangiftetijdvak vermelden. Ontbreekt er met de werknemer een afspraak over een vast contractloon, dan moet de salarisadministrateur dit in rubriek 0 invullen.

Beeld Houd rekening met bijzondere situaties bij bepalen contractloon

In de loonaangifte zijn per 2016 een aantal wijzigingen doorgevoerd. Er zijn een paar rubrieken geschrapt omdat ze niet langer in gebruik zijn, maar ook twee nieuwe rubrieken toegevoegd. Contractloon is één van de twee nieuwe rubrieken die werkgevers sinds januari 2016 in de aangifte loonheffingen moeten invullen.

Bijzondere situaties

Niet alle loonbestanddelen tellen mee voor dit contractloon. In bijzondere situaties geldt bovendien dat de werkgever 0 moet invullen. Dat is het geval bij:

  • uitzendkrachten;
  • oproepkrachten zonder loonbetalingsgarantie;
  • provisie of stukloon;
  • andere vormen van flexibel overeengekomen arbeidsduur en/of betaling.

Ook als de contracturen in de administratie ontbreken en de werknemer betaald krijgt op basis van de gewerkte uren en het bijbehorende uurloon, vult de salarisadministrateur 0 in bij de rubriek contractloon. Het contractloon is het vaste overeengekomen brutoloon. Maar dat wil niet zeggen dat er bij een nettoloonafspraak met een werknemer 0 kan worden ingevuld in de rubriek contractloon. De salarisadministrateur moet in dat geval precies het overeengekomen nettoloon vermelden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.