Bedrijven proberen de werkkostenregeling (WKR) te misbruiken om hun werknemers en directieleden onbelast bonussen uit te keren of andere vergoedingen te geven. De fiscus heeft daartoe diverse verzoeken ontvangen en heeft daarom behoefte aan een verscherping van het gebruikelijkheidscriterium.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën constateert dat ’ het erop gaat lijken dat oneigenlijk gebruik van de WKR een hoge vlucht gaat nemen’. Dit blijkt uit de ‘Nota naar aanleiding van het verslag Belastingplan 2015’.

Niet gebruikte vrije ruimte

In de Tweede Kamer had het CDA vragen gesteld over de goedkeuring van de Belastingdienst aan een groot bedrijf met veel werknemers en weinig vergoedingen en verstrekkingen om de hele niet gebruikte vrije ruimte aan te wenden voor een onbelaste bonus van 1 miljoen euro aan alle directieleden. Volgens Wiebes ontvangen verschillende belastingkantoren dat verzoek, maar wijzen het overal af. Een deel van de bedrijven legt zich daarbij neer.

Wet Normering Topinkomens

De staatssecretaris heeft nu besloten de regeling aan te scherpen, ook omdat hij signalen heeft gekregen dat de WKR kan worden misbruikt om de Wet Normering Topinkomens (WNT) te omzeilen. Die wet, waarmee de Tweede Kamer medio oktober akkoord ging, legt de inkomens van de top van de publieke sector vast. Hoe Wiebes de gebruikelijkheidsregeling gaat wijzigen, is nog niet bekend.

Gebruikelijkheidscriterium

Het gebruikelijkheidscriterium is bedoeld om excessen tegen te gaan. Voor het aanwijzen van vergoedingen of verstrekkingen als eindheffingsbestanddeel geldt het gebruikelijkheidscriterium. Aanwijzing als eindheffingsbestanddeel betekent dat de werkgever de vergoeding of verstrekking niet als individueel loon van de werknemer aanmerkt. Het gebruikelijkheidscriterium houdt in dat dergelijke loonbestanddelen niet in belangrijke mate hoger mogen zijn dan in voor het overige overeenkomstige omstandigheden gebruikelijk is. De uitvoering daarvan en het toezicht daarop ligt bij de inspecteur van de Belastingdienst.

WKR: Uitstellen kan niet meer!

Op de cursus ‘Werkkostenregeling: uitstellen kan niet meer’ op 28 oktober en 27 november a.s. wordt u meteen bijgepraat over deze niet te missen wet- en regelgeving. Zo gaat u goed voorbereid het nieuwe jaar in! Meer informatie en aanmelden