62% van de Nederlandse werkgevers heeft te maken met personeel met financiële problemen. Problemen die je via flexibele verloning grotendeels kunt voorkomen aldus Ties Roodhart, general manager Benelux bij Wagestream.

“Eigenlijk geven werknemers iedere maand weer een renteloze lening aan hun werkgever. Ze leveren arbeid en krijgen daar pas na een bepaalde periode voor vergoed. Dat levert natuurlijk weinig financiële stress op voor mensen met voldoende buffers, maar uit cijfers blijkt keer op keer dat er een behoorlijk grote groep werknemers is waarbij de beschikbaarheid van het salaris niet in overeenstemming is met het moment waarop ze het ook echt nodig hebben. Dat is de reden waarom wij Wagestream zijn gestart.”

Kosten personeel met schulden

50% van alle werknemers heeft volgens onderzoek van ING een geldtekort tussen de salarisbetalingen in. Daarnaast blijkt uit het Nibud-onderzoek ‘Personeel met Schulden‘ dat zelfs 62% van de Nederlandse werkgevers te maken met personeel met financiële problemen. De kosten die hiermee gemoeid zijn bedragen ruim €13.000 per fulltime medewerker op basis van een modaal jaarsalaris. Deze kosten zijn opgebouwd uit een hoger verzuim, lagere productiviteit en de extra inspanningen die HR vervolgens dient te verlenen, zoals het verwerken van een loonbeslag. 80% van de werkgevers geeft aan personeel met financiële problemen te willen ondersteunen.

Financieel welzijn op HR-agenda

“Eigenlijk zou dat 100% moeten zijn”, zo zegt Roodhardt, “maar 80% biedt een mooi uitgangspunt om daadwerkelijk een blijvende verbetering te realiseren voor grote groepen werknemers. Financieel welzijn staat steeds hoger op de agenda binnen het HR-beleid en sinds de uitbraak van corona is dat alleen maar verder gestegen. Dat is een goede zaak.”

Betaaldagmiljonairssyndroom

Volgens het Britse Portafina, dat onderzoek heeft gedaan naar het daadwerkelijke bestedingspatroon van het salaris, wordt liefst 81% van het inkomen binnen de eerste 7 dagen na ontvangst uitgegeven. Dit wordt omschreven als ‘het betaaldag-miljonairssyndroom’, – het euforische gevoel dat men na ontvangst van het salaris ervaart en vervolgens een onevenredig bestedingspatroon laat zien.

 
“Heel herkenbaar”, aldus Roodhardt. “Als vroeger het salaris van mijn eerste baan werd gestort, was ik al onderweg naar MediaMarkt om weer de laatste gadgets te kopen. Dat betekende vervolgens wel dat tegen het einde van de maand mijn koelkast steeds leger werd en ik af en toe een rekening ergens onderop in een laatje moest leggen. Dit is een direct gevolg van de huidige vorm van salarisbetaling en dat is exact hetgeen wat wij met onze service op willen lossen. Uit onze data blijkt dat de meeste salarisbetalingen via Wagestream worden gedaan in de week voorafgaand aan salarisbetaling. Personeel moet ruimte hebben voor de terugkerende maandelijkse vaste lasten, maar dankzij een meer gelijkmatig aanbod van inkomsten, ondersteund met de juiste financiële kennis en aangevuld met een sturing op gezond spaargedrag, verklein je het risico op het ontstaan van een negatieve schuldcyclus, onnodige rente- of aanmaningskosten en een algehele daling van financiële stress.”