De Arbeidsinspectie gaat extra personeel aannemen voor het afhandelen van boetes voor illegale arbeid en onderbetaling. Dat maakte minister Donner eind april bekend, toen hij een controle van de Arbeidsinspectie bijwoonde op een tuinbouwbedrijf in Noord-Brabant.

Door het stijgend aantal werkgevers dat beboet wordt, neemt ook de hoeveelheid papierwerk toe. Tevens ontvangt de Arbeidsinspectie meer bezwaarschriften en dat heeft te maken met de hoogte van de boete, die momenteel € 8.000,- per illegale werknemer bedraagt. Van de 3.000 beboete werkgevers maakte vorig jaar ongeveer de helft bezwaar. De intensievere controle en hogere boete moeten illegale arbeid en onderbetaling terugdringen.

 

Slechte arbeidsvoorwaarden
Illegaal werk verdringt legale plekken op de banenmarkt. Bovendien veroorzaakt zwartklussen oneerlijke concurrentie tussen bedrijven. Dat komt doordat malafide ondernemingen geen premies en belasting afdragen, terwijl bonafide werkgevers dit wel doen. Daarnaast werken illegale arbeiders vaak onder slechte arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.

 

Van 2200 naar 3000

Het aantal controles op illegale arbeid is in de afgelopen drie jaar gestegen van 8.500 naar 11.000. Het aantal uitgedeelde boetes ging van 2.200 naar 3.000. Gemiddeld gaat het om een bedrag van € 16.500,-. Sinds vorig jaar kan de Arbeidsinspectie ook onderbetaling beboeten.

 

Tip

Saillant detail is dat de versterking van de Arbeidsinspectie komt op het moment dat minister De Jager van Financiën de eerstedagsmelding voor een aantal sectoren wil afschaffen. Werkgevers deden in 2007 tussen 5 en 6 miljoen meldingen, maar de praktijk wijst uit dat de Arbeidsinspectie die nauwelijks gebruikt om illegale arbeid op te sporen.

 

Meer over de eerstedagsmelding vindt u in het Handboek Belonen.