Vrijwel alle medewerkers krijgen goals mee. Dit kunnen goals zijn die de directie, een manager of projectcoördinator opstelt, maar een medewerker kan zelf ook goals opstellen. Dat is mooi, want doelstellingen zijn belangrijk. Ze bepalen de focus en geven de missie en visie van een bedrijf weer. Er is geen goede strategie zonder heldere doelstelling. Het formuleren van doelstellingen is een begin. Het bewaken van de voortgang van de doelen en deze uiteindelijk behalen is een heel ander verhaal.
De kwalificatieronde
Alles begint bij het formuleren van de juiste doelstelling. Dat kan in termen van winst, personele groei, klantretentie of klanttevredenheid. Logischerwijs worden de teamdoelstellingen afgestemd op de doelstellingen van het bedrijf. En daar vloeien weer individuele doelstellingen uit voort. Dit zijn doelstellingen die direct bijdragen aan de bedrijfsprestaties, maar ook doelstellingen voor de ontwikkeling van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan het afronden van een opleiding of het behalen van competenties. Dat is minstens zo belangrijk. Geef werknemers de verantwoordelijkheid om zelf doelstellingen te bepalen van wat ze willen bereiken. Is alles helder? Dan mag je aftrappen!
Live-uitzending
Vervolgens willen we meer inzicht, want uiteindelijk wil iedereen meekijken en van de successen meegenieten. Uit recent onderzoek van Protime blijkt dat 29 procent van werkend Nederland meer transparantie wil qua bedrijfsdoelstellingen. Door transparantie over de opgestelde doelstellingen kun je zien waar je staat. Zo is direct duidelijk wat er nog moet gebeuren om de bal in het doel te trappen. In geval van bedrijfsbrede of teamdoelstellingen is het daarnaast waardevol om persoonlijke bijdragen aan die goals te monitoren. Dus het deel dat medewerker X bijdraagt aan doel Y. Met name voor de jongere generaties is dit belangrijk. Zij willen presteren. Het is goed voor hen om te zien wat de impact is van hun inspanningen.
In de spits
Inzicht in de voortgang van doelstellingen kan erg motiverend zijn. Zodra werknemers zien dat ze binnen het zestien metergebied zijn, krijgen zij de wereldtitel in zicht. Dit kan zorgen voor een eindsprint en een pracht van een doelpunt. Dit werkt aanmoedigend en draagt bij aan werkgeluk en productiviteit.
Rust
Het loopt helaas niet altijd zo’n vaart en je verliest weleens balbezit. Het is daarom belangrijk om je voordeel te doen met de rust. De scheidrechter fluit niet voor niets af; wissel eens van speelhelft! Het gras is niet groener aan de overkant, maar het biedt je wel een ander perspectief. Overzie wat er is gebeurd en nog gebeuren moet. Dit is vaak de taak van de laatste man; degene die alles op alles moet zetten om te zorgen dat je geen tegendoelpunt krijgt. Heb je toch een punt tegen gekregen? Dan is het tijd voor een peptalk!
Peptalk
Het is heel normaal om een dipje te kennen tijdens een wedstrijd. Bespreek het verloop en beoordeel of het nodig is om bij te sturen. Misschien zijn de omstandigheden veranderd, zijn er blessures geweest of spelers gewisseld. Dit betekent echter niet dat je de handdoek in de ring moet gooien. De blessuretijd kun je nog gebruiken voor een eindsprint en een wissel zorgt vaak voor frisse energie!
Counteren
Goal management is een vak en het is aan jou om een sterspeler te worden. Dit hoef je uiteraard niet alleen te doen. Je staat immers met elf man achter de bal. Daarnaast heb je nog de scheidsrechter om een oogje in het zeil te houden. En niet te vergeten: de videoscheids. Je hoeft niet alles zelf te doen, de technologie is voorhanden om je te helpen bij goal management. Maak gebruik van de juiste software om de doelstellingen inzichtelijk te maken en de voortgang te bewaken. Dus ren dat veld op, houd het doel in het vizier en kom met een mooie counter om de tegenstander te verassen. Helaas doet Nederland dit jaar niet mee aan het WK voetbal, maar in het bedrijfsleven kunnen we nog genoeg punten scoren!