In de snel evoluerende wereld van HR is het verkrijgen van waardevolle inzichten uit gegevens van onschatbare waarde. AI, en met name ChatGPT, biedt daarbij ongekende mogelijkheden. Erwin Vink, manager Data & Analytics bij het snelgroeiende bedrijf Salure, praatte op HR Day een volle zaal HR-professionals bij.

Een beetje beduusd waren de meeste bezoekers van de sessie van Erwin Vink over AI in HR wel. “Vind je het zelf ook eng?” vroeg iemand uit het publiek hem. Daar nam Vink wel een paar seconden bedenktijd. “Nee, nog niet”, zei hij. “Het gaat gebeuren en ik wil me ertoe verhouden, er alles van weten. Want ik wil niet in de armoede gestort worden.”
Meegaan met de stormachtige ontwikkelingen dus, en niet afhaken. Hij verwees daarbij naar de Industriële Revolutie eind negentiende eeuw. “Die werd door veel mensen genegeerd, die daar later de gevolgen van ondervonden.”

‘Vreemd. Bijna de helft gebruikt ChatGPT nauwelijks of nooit. Jullie zijn blijkbaar nog niet van het belang doordrongen’

Snelstgroeiende softwaretool

Aan het begin van de sessie voerde hij een kort online onderzoek onder de deelnemers uit. Bijna de helft bleek ChatGPT nauwelijks of nooit te gebruiken en van diegenen die er wel eens mee aan de slag zijn, betaalt vrijwel niemand de 20 euro per maand voor deze ‘hyperintelligente dienst’. Heel vreemd, vindt Vink dat. Terwijl we zomaar 6 euro voor een snack of luxe koffie betalen. 
Hij wil er maar mee zeggen: we zijn blijkbaar nog niet van het belang doordrongen. “En het is een ontwikkeling die onvermijdelijk is.” Zelf is hij gegrepen door de transformer-modellen van ChatGPT. En niet alleen hij want in juni dit jaar had ChatGPT 1,6 miljard bezoekers en is het momenteel de snelstgroeiende softwaretool.

Transformers

Hij somt wat prestaties op: ChatGPT maakt het eindexamen voor scholieren in de Verenigde Staten beter dan 90 procent van de kandidaten, de empathie score van de tool is hoger dan die van artsen en de robot scoort ook op inhoudelijk gebied beter dan de arts. “Deze modellen verslaan al mensen, en dit gaat door.”
Een historische beschouwing van de opkomst van kunstmatige intelligentie leert ons volgens Vink dat in 2010 ‘niets ernaar uitzag dat waar we nu staan zou gaan gebeuren’.
De echte doorbraak kwam in 2017 met ChatGPT, de generative pre-trained transformers. En dat transformeren – van lezen naar schrijven – dát was de echte doorbraak. Daarvoor waren chatbots nog niet in staat tot een conversatie.

Exponentiële groei

De groei wordt de komende jaren exponentieel, met duizelingwekkende getallen. 86 procent van het werk van hoger opgeleiden zal erdoor verdampen, het zal alle banen in de westerse wereld raken en trainingen in ChatGPT kosten straks nog maar een fractie van wat er nu voor wordt betaald. “Binnen een uurtje kun je er nu al een heel complex beleidsplan mee maken.” En: “Met ChatGPT is één medewerker al tien developers waard.”
En – dat vindt Erwin Vink ook een belangrijke indicatie – de mens met het hoogste iq ter wereld, Terence Tsao, ziet ChatGPT in 2026 als een wiskundige partner.
“Ook HR moet en kan aanhaken. Probeer deze mindset aan te leren, als je mee wilt.” Met deze oproep sloot hij zijn overdonderende sessie af.      

Tips voor succesvol gebruik van ChatGPT

Voor de HR-professionals in de zaal die hun verbazing te boven waren en toch tot actie over wilden gaan had hij enkele tips:

  • Gebruik altijd de Engelse taal, daar is veel meer content van op het internet;
  • Lijstjes zoals ‘de 30 beste prompts’ niet gebruiken;
  • Ga in plaats daarvan ‘primen’: verstrek zoveel mogelijk gerichte informatie. Hoe meer context, hoe beter de tekst. Geef bijvoorbeeld een gewenste inhoudsopgave voor een beleidsplan. Laat ChatGPT ook gerust zelf een aantal inhoudsopgaven maken en kies de beste;
  • Duidelijk is niet meer kort (zoals in Google), bij ChatGPT moet de invoer zo uitgebreid mogelijk. Zoals een ander jou beter kan adviseren met meer kennis, zo geldt dat ook voor ChatGPT;
  • Geef voorbeelden en laat voorbeelden maken.