Logo
  • Achtergrond
  • 20 juli 2018
  • Bron Regus

Robotisering: kost het banen (of levert het juist nieuwe banen op)?

De kans is groot dat 14 procent van alle functies die op dit moment door mensen wordt bekleed binnen afzienbare tijd door machines wordt vervangen. Zo blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Wat betekent dit voor ons werk? En komen er ook nieuwe banen voor terug?

Beeld Robotisering: kost het banen (of levert het juist nieuwe banen op)?

In het OESO-onderzoek komt verder naar voren dat nog eens 32 procent van alle functies zal transformeren, wat een aanzienlijke omscholing van werknemers tot gevolg heeft. Het recept voor een doemscenario van wereldwijde massawerkloosheid? Volgens de Britse technologiejournalist James Day is het niet noodzakelijk allemaal slecht nieuws. Technologie heeft namelijk de neiging om meer banen te creëren dan dat deze werkgelegenheid vernietigt en automatisering - indien goed geregeld - zou werknemers kunnen bevrijden.

Nog even een paar cijfers. Het huidige wereldgemiddelde is 74 robots voor elke 10.000 menselijke werknemers, volgens de International Federation of Robotics (IFR). De verschillen zijn per land echter zeer groot. Ter vergelijking: Zuid-Korea heeft 631 tegenover het VK 71 robots op elke 10.000 menselijke werknemers. Volgens het McKinsey Global Institute kan ongeveer de helft van de taken die mensen uitvoeren met de huidige technologie worden geautomatiseerd, maar belangrijk is dat slechts 5 procent volledig kan worden geautomatiseerd. In een New Renaissance Hotspots-rapport van het Chinese technologiebedrijf Huawei, in samenwerking met het Institute of Art and Ideas en de futuristen van Kjaer Global, wordt voorspeld dat automatisering tegen het einde van 2030 1,47 miljoen nieuwe banen in Europa zou kunnen creëren.

Groeimindset en levenslang leren

Ongeveer 70 procent van de bedrijfsleiders gelooft dat Artificial Intelligence (AI) het potentieel heeft om mensen in staat te stellen zich te concentreren op zinvoller werk, met toegenomen vrije tijd, aldus de Bot.Me-enquête van PwC. Het gebruik van machines bij manuele arbeid betekent bovendien minder zwaar tillen en minder blessures, medische kosten en verzuimuren als gevolg. En jongeren die nu toetreden tot de arbeidsmarkt moeten er rekening mee houden dat ze in de loop van hun werkende leven meerdere keren moeten omscholen. Kortom, continu leren wordt cruciaal.

McKinsey stelt dat 'de vaardigheden die nodig zijn om met informatie om te gaan' werknemers sneller zullen helpen zich aan nieuwe rollen aan te passen. Wetenschap, technologie, engineering en exacte vakken kunnen ook van vitaal belang zijn in de interactie met machines, denk hierbij aan ingenieurs die nodig zijn om deze te ontwikkelen en te onderhouden. Er zal naar verwachting ook vraag zijn naar creatieve vaardigheden, goede communicatie en emotionele intelligentie.

"Evoluerende technologieën, met name robotica en AI, stimuleren de automatisering van steeds traditionelere banen en herschrijven de regels van onderwijs en vaardigheden," aldus Anne Lise Kjaer van Kjaer Global. "Daartoe zullen zowel individuen als organisaties zich een groeimindset eigen moeten maken en de vaardigheden creativiteit, flexibiliteit en levenslang leren moeten koesteren. Hierdoor zullen we niet alleen veerkrachtig zijn, maar ook gedijen in een veranderende wereld."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.