Buma wil dat de overheid een derde van de kosten voor de opvang betaalt. hij wil gezinnen met ouders, die beiden werken, niet opzadelen met de keuze om misschien te stoppen met werken.
In een artikel in de Volkskrant zegt Buma dat hij om zich heen ziet, dat ouders in de knel komen, als de bijdrage van de werkgever in kosten van kinderopvang voor gezinsinkomens vanaf ongeveer 80.000 euro vervalt, zoals in het Lenteakkoord is afgesproken. “Dit zijn geen hoge inkomens, maar middeninkomens. De partner met het lagere inkomen komt voor de vraag te staan of het nog wel loont om te werken. Wij willen dat ze juist wel kunnen blijven werken,” aldus Buma.
Stoppen met werken
De bezuinigingen, die het kabinet doorvoert op de kinderopvang, hebben nog niet geresulteerd in stoppen met werken. Uit cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar blijkt dat het percentage werkende moeders zelfs licht is gestegen: van 70,5 naar 70,8. Onder alleenstaande moeders is het percentage werkenden wel iets gedaald. Vorig jaar werkte nog 64,6 procent van deze ouders; dit jaar is dat percentage gedaald tot 64,3 procent. Wel is het aantal kinderen in de kinderopvang met toeslag in het eerste kwartaal van dit jaar met 3 procent gedaald.
Alternatieve oplossingen
Volgens VVD-minister Henk Kamp (sociale zaken en werkgelegenheid denken ouders door de bezuinigingsmaatregelen beter na of zij echt opvang nodig hebben. Ook zouden volgens de bewindsman ouders eerder kijken naar alternatieven zoals opvang door familie of vrienden. Niet veel ouders kiezen er voor om te stoppen met werken.
De werkgeversbijdrage kinderopvang is in 2012 verhoogd. Daarvoor is de premieopslag kinderopvang verhoogd van 0,34 procent naar 0,50 procent. De werkgever betaalt de verplichte werkgeversbijdrage kinderopvang via een opslag op de sectorfondspremie.