Werknemers willen en kunnen steeds langer doorwerken
De gemiddelde leeftijd tot welke werknemers aangeven te willen en kunnen doorwerken stijgt zo blijkt uit onderzoek van TNO. Het verschil tussen ‘willen’ en ‘kunnen’ doorwerken werd bovendien kleiner.
TNO ontwikkelde een beleidsmodel om de ontwikkelingen in Nederland op het gebied van duurzame inzetbaarheid te kunnen volgen. Niet alleen het belangrijkste effect van beleid (verhoging arbeidsparticipatie), maar ook de belangrijkste beïnvloedende factoren (determinanten) zijn in het TNO model opgenomen. Om te zien hoe de duurzame inzetbaarheid zich over de tijd ontwikkelt, is met periodieke informatieverzameling binnen de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) de situatie per eind 2012 met die per eind 2010 vergeleken.
Kloof kleiner
Uit andere bronnen was al duidelijk dat de feitelijke pensioenleeftijd en de netto arbeidsparticipatie van 55-plussers stijgen. Uit dit onderzoek blijkt ook een toename in de gemiddelde leeftijd tot welke werknemers aangeven te willen en kunnen doorwerken. Het verschil tussen ‘willen’ en ‘kunnen’ doorwerken werd bovendien kleiner. De onderzoekers maken wel de kanttekening dat de WIA-instroomkans van 55-plussers ten opzichte van de verzekerde populatie van 55-plussers eveneens is gestegen en de WW-uitstroomkans van 55-plussers verslechterde.
Noodzaak maatregelen werkgevers
In 2012 vond slechts iets meer dan een kwart van de werkgevers doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd belangrijk voor de personeelsbezetting. Het aandeel werkgevers dat maatregelen treft die gericht zijn op langer doorwerken van het personeel steeg wél: van 32 procent in 2010 naar 37 procent in 2012. Het treffen van stimuleringsmaatregelen blijkt onder werkgevers minder ‘populair’ dan het treffen van ontziemaatregelen. Slechts een op de vijf werkgevers trof een of meer stimuleringsmaatregelen, zoals het stimuleren van scholings- en/of cursusdeelname en loopbaan- en/of functioneringsgesprekken. Circa een derde trof één of meer ontziemaatregelen en dan met name extra vrije dagen voor oudere werknemers. Ontziemaatregelen kunnen onbedoeld bijdragen aan de negatieve stereotypering van oudere medewerkers, terwijl beleid voor ontwikkeling van loopbaanmogelijkheden dit juist tegen kan gaan.
Masterclass Duurzame Inzetbaarheid, Vitaliteit & HRM
Langer doorwerken vergt van de organisatie & de medewerker een bijzondere inspanning. HRM speelt een belangrijke rol. Tijdens deze masterclass krijgt u scans, tools en handvatten voor een constructief vitaliteits- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Meer informatie