Logo
  • Nieuws
  • 11 oktober 2019
  • Bron: SCP

Werkgevers voelen zich verantwoordelijk voor inclusieve arbeidsmarkt

Werkgevers voelen vaak de verantwoordelijkheid voor een inclusieve arbeidsmarkt, maar nemen niet altijd concrete maatregelen zo blijkt uit het rapport 'Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers – editie 2' van het SCP. Effectief beleid maken om diversiteit en inclusiviteit te sturen is moeilijk. Een deel van de oplossing is gebruik maken van data-analyse.

Beeld Werkgevers voelen zich verantwoordelijk voor inclusieve arbeidsmarkt

Een gunstige economische situatie is een voedingsbodem voor investeringen van werkgevers in duurzame inzetbaarheid en een inclusieve arbeidsmarkt. Hoewel werkgevers weer meer aandacht hebben voor duurzame inzetbaarheid, is er nog winst te behalen op het terrein van de inclusieve arbeidsmarkt. Mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen, heeft bij veel werkgevers echter nog geen hoge prioriteit. In 2015/’16 en 2017/’18 lag het aandeel werkgevers dat dit een (tamelijk) hoge prioriteit gaf rond de 14%. In de periode daarvoor was dit iets lager, ruim 9%. Twee derde van de werkgevers voelt zich (enigszins) verantwoordelijk om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Dat werkgevers zich verantwoordelijk voelen, wil nog niet zeggen dat ze ook plekken creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het aandeel werkgevers dat denkt in de komende 2 jaar (meer) mensen uit deze doelgroep in dienst te nemen is beperkt: 11%. Deze percentages zijn vergelijkbaar met die uit 2015/’16.

Effectief beleid door data-analyse

Verantwoordelijke organisaties streven naar een evenwichtige personeelssamenstelling waarin de medewerkers zich thuis voelen. Maar effectief beleid maken om diversiteit en inclusiviteit te sturen is moeilijk. Een deel van de oplossing is gebruik maken van data-analyse. Willem Jan Pott Hofstede is HR data-analist bij het Ministerie van Buitenlandse zaken. Door de analyses van zijn team kan de organisatie nu passende interventies doen om gericht diversiteitsbeleid te voeren. Hij vertelt hierover in onderstaande Podcast.

De HR Podcast is een initiatief van HR Academy en HR Praktijk en gaat over innovaties met impact op HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.

Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen. Kijk voor alle info op www.hrpodcast.nl.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.