Logo
  • Nieuws
  • 5 augustus 2024

HRM'ers: van belang dat leiding actief communiceert dat afkomst, leeftijd, geloof etc geen rol spelen

Een op de vijf (18%) organisaties geeft toe geen inclusief en divers personeelsbestand te hebben. Zeventien procent heeft zelfs weleens bewust een kandidaat afgewezen op basis van afkomst, geloof of leeftijd. De organisaties die het wel een inclusief en divers personeelsbestand (willen) hebben, hebben daar diverse beweegredenen voor.

Beeld HRM'ers: van belang dat leiding actief communiceert dat afkomst, leeftijd, geloof etc geen rol spelen

Dit blijkt uit recent onderzoek van Visma YouServe gehouden onder ruim 500 HR-professionals.

Top 3 beweegredenen divers en inclusief personeelsbestand

Er zijn verschillende beweegredenen voor het willen hebben van een divers en inclusief personeelsbestand.

  • Creëren van een werkcultuur waar iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt, is de belangrijkste drijfveer voor 49 procent van de organisaties.
  • Aantrekken en behouden van talent komt met veertig procent op de tweede plaats.
  • Binnenhalen van diverse kennis speelt voor veel organisaties een grote rol (32%).

Andere motieven voor een inclusief en divers personeelsbestand zijn er ook, maar deze wegen minder zwaar. Slechts vijftien procent ziet diversiteit als een manier om het imago te versterken, twaalf procent doet het omdat het van hen verwacht wordt, en zes procent wil hiermee voorkomen als 'wit' bedrijf gezien te worden.

Transparantie vanuit directie

Wat echter opvalt aldus de onderzoekers, is het belang van transparantie vanuit de directie. Voor de meerderheid van de HR-professionals (64%) is het belangrijk dat de leiding actief communiceert dat afkomst, leeftijd, geloof en seksuele voorkeur geen rol spelen in hun organisatie. Dit onderstreept dat inclusiviteit niet alleen een beleidspunt is, maar een fundamenteel onderdeel van een gezonde en harmonieuze werkplek. Dertien procent voelt deze behoefte aan transparantie niet.

Vullen vacatures belangrijker

Hoewel driekwart (73%) van de respondenten erkent dat diversiteit en inclusie belangrijk zijn, zeggen zij het vullen van vacatures belangrijker te vinden. Wanneer het wel lukt om de vacatures te vervullen, blijkt er toch nog discriminatie voor te komen, geven de HR-professionals toe. Zo geeft twaalf procent aan dat hun organisatie jongeren met weinig of geen ervaring geen eerlijke kans biedt. Ook geeft acht procent toe dat mensen met een niet-Nederlandse achtergrond en mensen die ouder zijn dan 45 geen eerlijke kans krijgen.

Sharon Parinussa, HR director bij Visma YouServe: “We dragen bij aan een inclusief en divers personeelsbestand door onze hiring managers van een verplichte e-learning te voorzien. Deze cursus verhoogt het bewustzijn op vooroordelen en draagt bij aan een werkcultuur zonder discriminatie.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.