“We zijn het er zo langzaamaan allemaal wel over eens dat we langer moeten doorwerken, maar tegelijkertijd weten we ook dat het een onmogelijke opgave is om dit binnen de eigen bedrijfsmuren op te vangen. Zeker als je dit afzet tegen de grote uitstoot van arbeidskrachten die al enige jaren aan de gang is.”
Kampermann vindt dat er op dit moment nog te weinig actie wordt ondernomen om duurzame inzetbaarheid echt in de praktijk te brengen. “We moeten in Nederland leren om buiten de grenzen van de eigen organisatie te kijken. Ga structureel aan de slag met sectorale netwerken tussen bedrijven om zo mensen ‘bij de buren’ te kunnen plaatsen. Er wordt te snel gezegd dat inzetbaarheid en mobiliteit de verantwoordelijkheid is van de medewerkers zelf. Werkgevers én HR hebben daarin ook een belangrijke taak te vervullen.”
Competenties en loopbaanpaden
Kampermann pleit voor een collectieve oplossing, waarbij sociale partners de handen ineen slaan. “HR kan daarbij een intermediaire rol spelen, omdat ze zeer goed op de hoogte zijn van de competenties en loopbaanpaden van medewerkers. Tegelijkertijd kan de overheid met transitievergoedingen – opleidingsrugzakjes – het proces faciliteren om mensen van werk naar werk te helpen.”
Is duurzame inzetbaarheid de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers of van de organisatie? Houdt inzetbaarheid op bij het eigen bedrijf of moet HR ook kijken buiten de eigen organisatie? Discussieer verder over dit onderwerp met Albert Kampermann, Gea Kuiper (Director HR bij Jumbo) en vakcollega’s op het HR Praktijk Diner. Meer informatie>