Logo
  • Achtergrond
  • 21 augustus 2023
  • Redactie HR Praktijk

Checklist Financiële gezondheid medewerkers: zo maak je het bespreekbaar

Steeds meer mensen ervaren problemen door de stijgende kosten van levensonderhoud. De prestaties van medewerkers kunnen sterk lijden onder financiële zorgen. Wat kun je als werkgever doen om het welzijn van medewerkers in deze situatie te verbeteren?

Beeld Checklist Financiële gezondheid medewerkers: zo maak je het bespreekbaar

Zo’n 30 procent van de huishoudens is niet financieel gezond zo blijkt uit data van ING. Ze hebben betalingsachterstanden of geen of te weinig buffers. Ook gaat er veel mis op het gebied van toeslagen. Mensen geven wijzigingen niet op tijd door of vragen toeslagen überhaupt niet aan omdat ze bang zijn terug te moeten betalen. Om die reden geeft ING klanten door dat ze mogelijk recht hebben op toeslagen of wijst ze op rekentools van bijvoorbeeld het Nibud.

Tijdens de jaarlijkse AWVN HR Top riep Japke Kaastra, head of financial health bij ING, de aanwezige werkgevers op om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. “Bijvoorbeeld door medewerkers die minder willen werken, te wijzen op rekentools, maar ook door een loonbeslag niet als een puur administratieve kwestie op te vatten. In zo’n situatie kan de werkgever in gesprek gaan met de medewerker en kijken of ondersteuning mogelijk is.”

Gesprekken over vrije tijd vormen goed startpunt

Ruim zestig procent van de werkgevers vindt de financiële gezondheid van medewerkers ook hun verantwoordelijkheid zo komt uit onderzoek van risico-adviseur Aon naar voren. Maar hoe je als werkgever de financiële gezondheid van medewerkers bespreekbaar maakt is hen nog niet helemaal duidelijk. Gesprekken over vrije tijd vormen hiervoor een goed startpunt zo blijkt uit het onderzoek onder zowel werkgevers als werknemers. Ook heeft een groot deel van de medewerkers behoefte aan (digitale) ondersteuning om de persoonlijke geldzaken inzichtelijk te maken.

Om inzicht te krijgen in geldzaken en eventuele zorgen hierover kunnen vragen die gericht zijn op de vrijetijdsbesteding helpen. Zo zag Aon bijvoorbeeld medewerkers die de wens hadden om 1 dag minder in de week te gaan werken voor een betere werk/privébalans, maar dat lastig bespreekbaar vonden. Bovendien dachten ze dat dit financieel niet haalbaar zou zijn. Door het gesprek aan te gaan over minder werken en deze medewerkers te wijzen op de tool WerkUrenBerkenaar van bijvoorbeeld het Nibud is het wellicht wel haalbaar.
Of mensen willen juist meer uren werken, maar denken dat dat niet loont vanwege toeslagen en belastingen. Het is daarom belangrijk om werknemers goed te informeren over de gevolgen van meer of minder uren werken. 

Lees ook: Meer uren werken loont wel degelijk - Bereken het met de WerkUrenBerekenaar 

Checklist financiële gezondheid bespreekbaar maken en medewerkers ondersteunen

  • Bouw een vertrouwensrelatie op: voer structureel gesprekken. Vraag hoe het gaat.
  • Doe gericht onderzoek met onder meer vragenlijsten en interviews. Als je weet waar de problemen zitten, kun je gericht interventies inzetten.
  • Zorg voor kennisdeling: bied bijvoorbeeld (digitale) budgetcoaching aan, online tools en/of voorlichting via workshops.
  • Creëer een vangnet om medewerkers te ondersteunen. Niet financieel maar persoonlijke begeleiding.
  • Creëer bewustzijn: geef financiële informatie en inzicht bijv. over pensioen, salaris, verzekeringen en toeslagen gedurende het gehele dienstverband.

Luister ook naar de HR Podcast - Daan de Boer, vitaliteitsexpert Adaptics: 'Medewerkers met geldproblemen kun je beter coachen dan financieel steunen'

Geldvinder: onafhankelijk activatieplatform om financieel fit te worden

APG en twintig andere werkgevers lanceerden in 2022 het onafhankelijke financiële platform Geldvinder dat de duurzame inzetbaarheid van medewerkers kan verbeteren. 
Geldvinder is een onafhankelijk activatieplatform om financieel fit te worden en te blijven. Een gebruiker doet eerst een financiële fit-test door het invullen van een aantal vragen. Die fit-test leidt tot een fitscore tussen de 0-100. Op basis van de fitscore kan de gebruiker zelf financiële doelen stellen om aan te werken. Deze doelen worden aangereikt door het platform. Dat verhoogt vervolgens weer de fitheidscore. En ondersteunt daarmee ook duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van de gebruiker als medewerker.

Lees meer over de werking van dit platform in een interview met de initiatiefnemer en enkele andere werkgevers die bij de ontwikkeling van het platform betrokken waren.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.