Is this acceptable as a #kolfruimte ? #nederland @De_Arbodienst @arboned @arboNederland @oudersvannu @24baby pic.twitter.com/divbyOXwdK
— Court Court (@WhenCurlsWander) June 21, 2018
Een andere moeder moest in een ruimte kolven waar zij niet helemaal tot rust kon komen omdat er zo nu en dan een mannelijke collega op de deur bonkte om te vragen of ze al bijna klaar was. De ruimte was tevens een vergaderruimte. En zo zijn er nog meer horrorverhalen maar de rest wil ik je besparen.
Wanneer je denkt aan gezondheid op de werkvloer, denk je vast aan de volgende onderwerpen: voeding, sporten, stressmanagement, stilteruimte, enz. Er is echter een minder voor de hand liggende factor die je misschien over het hoofd ziet: “Is jouw werkplek borstvoedingvriendelijk of is de ruimte geschikt als filmlocatie voor The Walking Dead?”
Volgens het CBS blijven vrouwen vaker werken na geboorte eerste kind. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de terugkeer naar het werk een makkelijke overgang is voor nieuwe moeders, maar het is ook belangrijk om ervoor zorgen dat de werkplek borstvoedingsvriendelijk is. Dit kan op de korte en lange termijn nog meer voordelen opleveren dan dat je had verwacht. Het ondersteunen van moeders die borstvoeding geven, kan jouw organisatie veel geld besparen.
Moeders die borstvoeding geven, zijn minder snel afwezig omdat hun kinderen minder ziek zijn.
- Hogere werknemersbetrokkenheid
- Hogere productiviteit
- Lager verloop
- Positieve employer branding
Hoe zorg je voor een borstvoedingsvriendelijke werkplek?
Een privé kolfruimte Moeders moeten een mogelijkheid krijgen om om de 2-3 uur te kunnen kolven. Vraag de nieuwe moeder NOOIT om op een toilet, in de schoonmaakruimte of in het magazijnhok te gaan kolven. Borstvoeding is voeding en een toilet is een onhygiënische plek om voeding te bereiden. Daarnaast is het van belang om in de ruimte stopcontacten, een goede stoel en verlichting beschikbaar te stellen. Aanvullende tip: zorg voor een bord voor de deur waarbij anderen in een oogopslag kunnen zien dat de ruimte vrij of bezet is.
Flexibele pauzes
Elke kolfsessie duurt meestal ongeveer 15-20 minuten plus tijd om van en naar de kolfruimte te lopen. Hou hier rekening mee.
Support
Ondersteunende beleidsmaatregelen en praktijken die moeders in staat stellen om met succes weer aan het werk te gaan en borstvoeding te geven, sturen een positieve boodschap naar alle werknemers dat kolven op het werk wordt gewaardeerd.
Hoe steunt jouw organisatie terugkerende moeders? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.
Lees de tips van het arboportaal van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over borstvoeding op het werk voor meer informatie over hoe jouw organisatie moeders die borstvoeding geven, het beste kan ondersteunen. Wat een positief effect kan hebben op jouw organisatie.