Vakbond CNV noemt het 'schandalig' dat 17 procent van de werkenden te maken krijgt met ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarmee reageert de bond op de recent gepubliceerde cijfers van het CBS. CNV roept werkgevers op 'meer vaart' te maken met het bestrijden van ongewenst gedrag, zoals seksuele aandacht, intimidatie of pesten.
Foto: Shutterstock

“Voor meer dan een miljoen Nederlanders is de werkplek onveilig. Een dagelijkse beproeving”, stelt voorzitter van CNV Piet Fortuin. “Dit zien we ook terug in de verzuimcijfers: het psychisch verzuim is hoger dan ooit. Werkgevers moeten deze plaag feller bestrijden. Geen werkplek in Nederland mag meer onveilig zijn.”

Het ontwikkelen van beleid werkt aantoonbaar

Het CBS voerde het onderzoek samen met onderzoeksinstituut TNO uit. Daaruit kwam naar voren dat personeel in de zorg en de horeca het vaakst ongewenst gedrag ervaart, respectievelijk 30 procent en 20 procent van de medewerkers. Verder meldt het CBS dat ruim één op de vijf vrouwelijke werknemers ongewenst gedrag ervaart. Dat is meer dan mannelijke werknemers (13 procent). Daarbij speelt mee dat in de zorg relatief veel vrouwen werken.

Volgens CNV treedt de helft van de werkgevers niet op tegen ongewenst gedrag op de werkvloer, komt naar voren uit eigen onderzoek van de bond. “Hoe kleiner het bedrijf, hoe minder protocol of beleid er is. Terwijl het ontwikkelen van beleid aantoonbaar werkt”, concludeert Fortuin. “Grotere organisaties hebben vaker een protocol en kampen minder vaak met seksuele intimidatie. Het verband tussen het ontbreken van beleid en ongewenst gedrag is dus duidelijk.”