De bedrijfsgezondheidszorg is voor veel werkenden niet direct of met veel moeite toegankelijk. Veelal om economische redenen is deze zorg fors uitgekleed. Een ongewenste situatie die niet goed is voor de werknemers, werkgevers en de BV Nederland. Voor de groeiende groep zzp’ers is zelfs nog niets geregeld. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft aangegeven de sociale verzekeringen voor deze groep voorlopig niet te wijzigen.Wim Schimmel, CEO van Arbo Unie, roept de minister op om de bedrijfsgezondheidszorg echt toegankelijker te maken. Voor iedereen, en zeker ook voor zzp’ers.

Een werkend leven lang met plezier aan de slag blijven. Wie wil dat niet. Met vrije toegang voor alle werkenden tot de bedrijfsgezondheidszorg. Zodat je er op tijd bij bent als je preventief advies van een professional nodig hebt. Klinkt logisch toch? Helaas is deze situatie verre van vanzelfsprekend. En dat is geen goede ontwikkeling voor werkenden.
Veel werkenden hebben niet direct of met veel moeite toegang tot de bedrijfsarts omdat werkgevers de inhoud van de bedrijfsgezondheidszorg fors hebben uitgekleed. Vaak om economische redenen en niet altijd in het belang van werkenden. Daarom is het een goede zaak dat in het basiscontract, waar ik in dit blog naar verwijs, maatregelen zijn opgenomen die deze situatie voor werkenden verbeteren. Zoals de mogelijkheid om voor een kort advies langs te lopen bij de bedrijfsarts tijdens een arbeidsomstandigheden-consult. Zodat je er op tijd bij bent om klachten te voorkomen. Want daar draait het om.

Er is ook één groep waar nog niets voor is geregeld: de zzp’ers. Een groep werkenden, die steeds belangrijker en groter wordt. Nederland telt er inmiddels zo’n 850.000. Voor hen is er geen adequate toegang tot de bedrijfsgezondheidszorg. En daar moeten we iets aan doen. Vraag maar aan de chauffeur van het transportbedrijf, die onderweg naar zijn opdrachtgever plotseling last kreeg van hoofdpijn en hartkloppingen. Veroorzaakt door de stoffen die hij vervoerde. Een huisarts richt zich puur op het medisch genezen van de klachten. Terwijl een bedrijfsarts de herkomst van de klachten vast kan stellen en de oorzaak weg kan nemen. Die chauffeur keek er wel even van op toen ik zei dat die bedrijfsgezondheidszorg hem hooguit 150 euro per jaar zou kosten. Dat is natuurlijk niets in vergelijking tot het inkomen dat hij mist door twee maanden thuis te zitten.

Nu is natuurlijk de vraag: hoe kunnen we iets doen aan de situatie van de zzp-er? Slechts 36% van de zzp’ers is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Ondertussen heeft minister Asscher van Sociale Zaken aangegeven de sociale verzekeringen voor zzp’ers voorlopig niet uit te breiden. Voor de zomer komt het ministerie met een rapport over de toekomst van de zzp’ers. Ik roep het kabinet op om de bedrijfsgezondheidszorg voor zzp’ers echt toegankelijker te maken. Deze groep vraagt om aandacht, we kunnen zzp’ers niet buiten de boot laten vallen. Wij bieden ze zelf in ieder geval gratis toegang tot onze videochat, waar ze direct met een bedrijfsarts in gesprek kunnen.

Veel zzp-ers, en trouwens ook menig werkgever en werknemer, hebben een achterhaald beeld over bedrijfsgezondheidszorg. Namelijk dat het gaat om nazorg. Terwijl we juist winst behalen door te voorkomen dat iemand ziek wordt. Ik doe een beroep op onze branche om te helpen die oogkleppen weg te nemen, zodat bijvoorbeeld ook zzp’ers zien wat de voordelen zijn. Zodat óók deze groep, die voor onze maatschappij steeds belangrijker wordt, zo lang mogelijk optimaal kan werken. Het is in het belang van onze BV Nederland dat de bedrijfsgezondheidszorg voor iedere werkende toegankelijk is. Geloof mij, het is een kwestie van rendement. Investeren in bedrijfsgezondheidszorg verdient zich altijd terug!