Het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld voor elektrische lease-auto's, kan dat? En hoe werkt dat? De Hoge Raad maakt het werkgevers wat makkelijker.

Moderniseren, harmoniseren, vergroenen, inclusiever maken of versoberen, dat werkgevers arbeidsvoorwaarden willen of moeten wijzigen kan allerlei redenen hebben.  Een werkgever kan bijvoorbeeld werknemers meer keuzemogelijkheden willen bieden of de arbeidsvoorwaarden voor verschillende groepen werknemers willen aanpassen, bijvoorbeeld na een overname. Je kunt ook denken aan het gelijktrekken van bepalingen over beloning om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.

Elektrisch rijden en e-bikes

Of denk aan de situatie waarin de werkgever auto’s ter beschikking stelt als arbeidsvoorwaarde, en meer maatschappelijk verantwoord wil gaan ondernemen. Bijvoorbeeld door een bijdrage te leveren aan het verminderen van de stikstofuitstoot en de leaseregeling wil aanpassen door over te stappen naar elektrisch rijden of het verstrekken van e-bikes. Of een werkgever moet op arbeidsvoorwaarden besparen omdat het economisch slecht gaat en zo ontslagen wil voorkomen.

Eenzijdig wijzigen arbeidsvoorwaarden uitspraak Hoge Raad

Zo’n aanpassing is aan allerlei regels gebonden en er zijn diverse belanghebbenden betrokken bij zo’n proces. In een blog op CHRO licht Mr Astrid Zuidinga, advocaat arbeidsrecht bij AWVN de belangrijkste aspecten over zo’n wijziging toe. Daarnaast gaat ze in op een heel recente uitspraak van de Hoge Raad op dit punt, die het voor ondernemers net iets makkelijker maakt arbeidsvoorwaarden aan te passen.

Overstappen op groene arbeidsvoorwaarden? Let op de regels voor eenzijdige wijziging