Deze werkwijze is in het belang van werknemers én van werkgevers aldus de uitvaartorganisatie. Het kan betekenen dat de gemiddelde rouwperiode van 170 werkdagen wordt verkort naar bijvoorbeeld 100, maar ook dat deze langer dan gemiddeld duurt.
Rouwverlof in cao’s 10 werkdagen
Jaarlijks overlijden er rond de 135.000 mensen. Elke dag verliezen 150 mensen hun geliefde. Bijna een kwart (23%) van de getroffen partners keert niet terug op de werkvloer. Werknemers die een partner of een direct familielid verliezen, maken – als er niks in het arbeidscontract of de cao is geregeld – aanspraak op het calamiteitenverlof. Dit betekent in de praktijk dat ze enkele dagen vrij kunnen nemen. In de meeste cao’s is het maximale rouwverlof, bij het verlies van een partner, tien werkdagen. De gemiddelde rouwperiode bij het verlies van een partner is echter 170 dagen, zo blijkt uit onderzoek van Arboned.
‘Iemand snel weer aan het werk zetten is penny wise, pound foolish, want vier op de tien mensen meldt zich daarna ziek’
Ron Bavelaar, directievoorzitter van Yarden: “Het is naïef om te denken dat je kan dicteren hoelang de gemiddelde werknemer nodig heeft om een verlies te verwerken. Wij laten mensen die te maken hebben met verlies zelf bepalen wanneer ze weer willen werken. Iemand snel weer aan het werk zetten is penny wise, pound foolish, want vier op de tien mensen meldt zich daarna ziek.”
“Goed overleg tussen de rouwende werknemer en zijn werkgever is belangrijk, zodat er een op maat gesneden oplossing kan worden gemaakt. Sommige mensen verwerken hun verlies namelijk het beste in de privé-omgeving, terwijl anderen gebaat zijn bij de structuur van werk en de aandacht van collega’s. Het is belangrijk om beide als werkgever te faciliteren, want een goed afscheid helpt je verder. Niet alleen de periode vlak na het overlijden van een dierbare is belangrijk. Iemands sterfdag kan bijvoorbeeld een moment zijn waarop een medewerker liever uitwaait op het strand, dan werkt. Ook die ruimte moet een werknemer krijgen.”
Handreiking rouw en werk
TNO heeft een handreiking opgesteld bedoeld voor rouwende werknemers en hun leidinggevenden. Het geeft handvatten voor het omgaan met rouw op het werk. Bij rouw denk je al gauw aan verlies door het overlijden van een dierbare. Maar ook de diagnose van een levensbedreigende ziekte (het verlies van gezondheid), een relatiebreuk of ongewenste kinderloosheid brengen een rouwproces met zich mee. Zo zijn er veel verliessituaties die een rouwproces kennen. Deze handreiking is gericht op rouw door het overlijden van een dierbare. Handreiking rouw door het overlijden van een dierbare