Door het introduceren van een noodzakelijkheidscriterium worden vergoedingen en verstrekkingen die noodzakelijk zijn voor de vervulling van een dienstbetrekking niet als belastbaar loon aangemerkt. Met andere woorden: de werkgever die het nodig en noodzakelijk vindt dat zijn werknemers bepaalde zaken voor hun werk nodig hebben, blijven buiten het loonbegrip c.q vallen niet onder het WKR-forfait.
Voorwaarden noodzakelijkheidscriterium
Het noodzakelijkheidscriterium kent twee voorwaarden:
- De werknemer moet het gereedschap, de computer, de mobiele communicatie apparatuur en dergelijke in redelijkheid nodig hebben voor de uitvoering van zijn werk en het ook daadwerkelijk gebruiken. Kortom: het hangt van de functie van de werknemer af welke vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen noodzakelijk zijn.
- De werkgever moet de zaken die onder het noodzakelijkheidscriterium vallen volledig betalen en niet verrekenen met loon- of vakantieuren van de werknemer. Ze mogen ook niet worden vergoed of verstrekt.
Nota bene
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft het noodzakelijkheidscriterium voorlopig alleen geïntroduceerd voor gereedschappen en voor computers (tablets), mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur.
Masterclass Werkkostenregeling: Nu voorbereiden
Meerdere data en locaties beschikbaar
De overstap naar de Werkkostenregeling komt steeds dichterbij. Uitstellen kan niet meer. De definitieve ingangsdatum voor de werkkostenregeling is 1 januari 2015. Een belangrijke keuze die financiële impact kan hebben op uw organisatie. Meer informatie