Eind mei besloot het kabinet dat ouders meer moeten betalen voor kinderopvang: 23 procent in plaats van de huidige 19 procent. “Ik kan me hier heel kwaad over maken,” zegt Annemie Schuitemaker, oprichtster van adviesbureau Career & Kids. “Enerzijds zegt de overheid: er moeten meer vrouwen aan de slag en aan de top. Maar als er stappen moeten worden genomen, is dat te duur. Vrouwen denken: ik heb het zwaar én ik voel het in mijn portemonnee, ik kan net zo goed thuisblijven. Zo blijft het Nederland, deeltijdland.”
Afrekenen op output
Volgens Schuitemaker moeten werkgevers een vuist maken naar de overheid, want ook voor hen is het niet prettig als vrouwen minder gaan werken omdat de kinderopvang duurder wordt. Daarnaast kunnen werkgevers volgens haar ook zelf veel doen. “Veel bedrijven beoordelen werknemers op uren afwezigheid. Maar je moet ze afrekenen op output in plaats van op input. Las dan wel extra sociale activiteiten in waarbij de werknemers aanwezig moeten zijn.”
Vijf tips voor werkende moeders om uitval te voorkomen:
- Kies nu. Als je tachtig bent kun je de klok niet meer terugdraaien.
- Doe dingen die je energie geven, zowel in werk als privé.
- Anticipeer en plan. Een calamiteit is een calamiteit als je hem niet plant. Een grote ergernis van werkgevers is dat een vrouw niet komt werken als een kind ziek is. Spreek thuis een noodschema af en zorg dat je een oppas achter de hand hebt.
- Delegeer. Met name in het huishouden. Vrouwen doen nog steeds veel meer.
- Communiceer met je werkgever. Houd een week lang bij hoe je je tijd besteedt, of dit energie kost of juist oplevert. Bespreek dit. Denk niet dat de werkgever wel weet wat jij wilt, en vice versa.