Per 1 juli gaan er weer belangrijke wetten in werking die invloed hebben op de organisatie en haar werknemers. Zo gaat de Wet Personen Mobiliteit van start en de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), oftewel: ESG-rapportage. Dit zijn wetten die flink wat aandacht vergen van de directie, teammanagers én HR-professionals. 

CSRD-richtlijn

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. De CSRD bevat de wettelijke verplichting om een ESG-rapport te publiceren. Meer weten? In ons gratis e-book ‘ESG: wat moet en kan je ermee?’ leggen we het graag uit.

ESG behelst drie duurzaamheidsthema’s die samen inzicht geven in de impact van een bedrijf op mens en milieu.

  • Het thema Environment krijgt de meeste aandacht. De ecologische voetafdruk en broeikasgasemissies van een bedrijf en diens toeleveranciers vallen hieronder.
  • Diversiteit, inclusie en beloningen van werknemers horen bij het thema Social.
  • Governance gaat over interne controles en processen, beleid om corruptie tegen te gaan, klokkenluiderprocedures en de samenstelling en beloning van het bestuur

Verplichte CO2-rapportage: Wet Personen Mobiliteit

Organisaties met 100 of meer medewerkers, zijn vanaf 1 juli 2024 verplicht om te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun medewerkers. Dit betreft alle zakelijke ritten en het woon-werkverkeer van medewerkers in Nederland, met enkele uitzonderingen. Het gaat in principe om reizen waarvoor een werkgever een financiële vergoeding geeft of een voertuig of vervoersbewijs beschikbaar stelt aan medewerkers. Wil je meer weten over de regelgeving: CSRD en WPM en hoe anderen dit doen? Download dan het gratis e-book over ‘ESG: wat moet en kan je ermee?’

Stijging wettelijk minimumuurloon

Per 1 juli 2024 gaat het wettelijk minimumuurloon opnieuw omhoog. Het wordt geïndexeerd met 3,09 procent en stijgt daarmee van 13,27 euro naar 13,68 euro bruto per uur. Eerder was er een voorstel om het minimumloon per 1 juli 2024 extra te verhogen met 1,2%, bovenop de reguliere stijging. Dit voorstel werd goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar eerder dit jaar afgewezen door de Eerste Kamer. De extra verhoging gaat dus niet door. De eerstvolgende reguliere verhoging staat gepland voor 1 januari 2025. Ontvang gratis een overzicht van alle wijzigingen voor HR per 1 januari en 1 juli van 2024, zo ben je in één klap op de hoogte.

Vervallen wettelijke vakantiedagen

Op 1 juli 2024 vervallen de wettelijke vakantiedagen, opgebouwd in 2023. Werkgevers moeten hun medewerkers hierover informeren. Wettelijke vakantiedagen zijn minimaal vier keer de arbeidsduur per week per jaar, en vervallen zes maanden na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Het verval van wettelijke vakantiedagen stimuleert werknemers om tijdig vakantie op te nemen voor regelmatige rust en ontspanning. Heb je bovenwettelijke vakantiedagen? Deze vervallen pas na vijf jaar.

Geen zorgen, Nmbrs houdt het in de gaten

Met de software van Nmbrs hoef je je geen zorgen te maken over het naleven van de nieuwste wet- en regelgeving. Of het nu gaat om de CSRD, de Wet Personen Mobiliteit of veranderingen in het wettelijk minimumloon, Nmbrs zorgt ervoor dat je altijd up-to-date bent. Dankzij de geautomatiseerde updates ben je ervan verzekerd dat je organisatie voldoet aan de meest recente verplichtingen. Zo kun jij je focussen op wat echt belangrijk is: het managen van je team en het succesvol runnen van je bedrijf. Nmbrs maakt het jou gemakkelijk!