Volgens Hermine Voûte, arbeidsrechtadvocaat bij Loyens&Loeff, loopt het hier nog niet zo’n vaart als in Amerka wat het verbieden van relaties op de werkvloer betreft. Maar veel bedrijven hebben wel een meldingsplicht en die wordt nu veel strenger gehandhaafd zo zegt de advocaat in het FD.
Dat dit gebeurt is niet zo gek. Volgens de statistieken heeft twee derde van de werknemers weleens te maken gehad met liefde op de werkvloer. En volgens cijfers van het CBS heeft 4% van de werknemers een relatie met een collega. Dat zijn bijna 150.000 stellen. Dit is exclusief de geheime relaties en kortstondige affaires.
Volgens Voûte worden regels omtrent relaties op de werkvloer meegenomen in de regels tegen seksuele intimidatie. Dit omdat “in een machtsverhouding niet altijd even duidelijk is of het vrijwillig is.”
Maar ook als het gaat om een relatie tussen gelijkwaardige collega’s kan het spaak lopen en de werkgever ermee te maken krijgen. Voûte ziet deze zaken veel: “Het begint leuk, en dan wil de ene ermee doorgaan en de ander niet en kan het ineens ongewenst worden.”
“Vaak zie je dan dat een van de twee moet vertrekken. Meestal is dat de ondergeschikte, en meestal is dat de vrouw,’ aldus arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers.
De meldingsplicht ligt volgens Meijers bij de leidinggevende. Deze hoort de regels volgens haar nog net iets beter te kennen en kan de consequenties beter inschatten. “Daarbij is de leidinggevende degene met de meeste macht en dus de meeste verantwoordelijkheid.”
Privacy
Maar hoe zit het met de privacy? Als je bijvoorbeeld een affaire hebt terwijl je getrouwd bent? De jusite volgorde lijkt Voût om het eerst aan je partner te vertellen en dan aan je werkgever. Als je werkgever dan aangeeft dat je te laat bent met melden, komt hij of zij daar niet ver mee aldus de arbeidsrechtadvocaat.
Dus geen privacy in deze? Arbeidspsycholoog Tosca Gort vindt het goed dat bedrijven medewerkers willen beschermen tegen seksuele intimidatie. “Maar de kwetsbaarheid van intimiteit is iets waar je baas niets mee te maken heeft.”
En ook wordt het voor veel dertigers heel lastig als werkgevers allerlei regels gaan bedenken voor liefde op de werkvloer. Want juist daar krijg je op die leeftijd de meeste sociale contacten.