Sinds deze maand werken ambtenaren in de Amerikaanse staat Utah nog maar vier dagen per week om daarmee de CO2-uitstoot terug te dringen en de stijgende brandstofprijzen het hoofd te bieden.

De ruim zeventienduizend ambtenaren blijven in een volledige werkweek veertig uur werken. In plaats van vijf dagen van acht uur, zijn ze nu vier dagen van tien uur aan het werk.

 

Werknemers gelukkiger

Onderzoeken zouden aantonen dat managers en werknemers positief zijn over de nieuwe inrichting van de werkweek. De werknemers zouden gelukkiger zijn met hun werk dan werknemers die vijf dagen per week acht uur aan de slag zijn. Door de extra vrije dag kunnen ze meer tijd besteden aan hun privéleven.

 

Twee miljoen euro besparen

Dankzij de verkorte werkweek verwacht Utah jaarlijks ruim twee miljoen euro te besparen op energiekosten. Enkele Amerikaanse en Canadese staten zouden overwegen het voorbeeld van Utah te volgen.

 

138.000 auto’s

Wanneer één miljoen Nederlandse werknemers één dag per week minder werken of gaan telewerken, scheelt dat bovendien per ochtend en avondspits zo’n 138.000 rijdende of in de file stilstaande auto’s. Het aantal afgelegde kilometers in het woon-werkverkeer neemt dan af met 5 procent, oftewel 6 miljoen kilometer. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Hogeschool Inholland in 2005 heeft verricht in opdracht van de Stichting Nederlands Telewerkforum.