5 manieren om medewerkers te binden en boeien
Je kunt geen nieuwsprogramma kijken of krant openslaan zonder dat het over de krapte op de arbeidsmarkt gaat. LinkedIn lijkt tegenwoordig dan ook meer op een vacaturebank dan een zakelijk netwerkplatform. Iedere werkgever zit met de handen in het haar: hoe kom ik aan werknemers? Sterker nog, hoe houd ik mijn eigen werknemers binnen?
Terechte vraag, want de inspanningen die jij doet om kandidaten voor je te winnen, doet een ander natuurlijk ook. Wat moet je nou doen om ervoor te zorgen dat ‘jouw mensen’ de organisatie niet verlaten en zich laten verleiden door de onweerstaanbare aanbiedingen van andere werkgevers? Het antwoord hierop lijkt het welbekende ‘binden en boeien’ te zijn. Maar wat is dat nou precies? En hoe doe je dat?
Betrokkenheid bij de organisatie
Het Model of Organizational Commitment van Meyer en Allen (Meyer and Allen, 1997) onderscheidt drie wijzen van verbinding:
Affective Commitment: de emotionele band (de affiniteit) die een medewerker heeft met een organisatie. Door deze band wil hij of zij graag bij het bedrijf blijven werken.
Normative Commitment: het gevoel van verplichting dat de medewerker heeft om bij de organisatie te (blijven) werken. Dit gevoel kan ontstaan doordat de organisatie een leercultuur stimuleert en ruimte biedt voor opleidingsmogelijkheden.
Continuance Commitment: de binding met het bedrijf die ontstaat wanneer de werknemer angst heeft om zijn baan te verliezen of nadenkt over de gevolgen van het verlaten van de organisatie.
Om werknemers aan je organisatie te binden kan je het beste focussen op de emotionele band tussen de werknemer en de organisatie. Mensen hebben immers van nature de behoefte om ergens bij te willen horen en dit lijkt beter te werken dan wanneer er sprake is van een ‘verplichting’ of het vermijden van een onzekere situatie.
Verbind medewerkers aan het DNA van je organisatie
De emotionele band kan je krijgen/versterken door werknemers te binden en te boeien. Het gaat dan ook om de connectie tussen werknemer en werkgever, waarbij binden betrekking heeft op het tot stand brengen van een band of verbinding, en boeien gaat over het vasthouden van de aandacht v
an de werknemer. Het idee is dat verbonden werknemers zich meer betrokken voelen bij de missie, visie en identiteit van de organisatie.
5 manieren om werknemers te binden en te boeien
1. Aandacht geven
Ga met elkaar in gesprek en onderzoek de wensen en behoeften van je werknemer. Zo toon je interesse en kom je erachter wat iemand bezighoudt.
2. Stimuleer groei en ontwikkeling
Zorg ervoor dat ‘ontwikkeling’ voor iedereen een onderwerp van gesprek is waarover vanzelfsprekend en doorlopend gesproken wordt (en niet slechts wanneer er een vacature ontstaat).
3. Geef waardering en erkenning
Laat met enige regelmaat weten of zien dat je waardeert wat iemand voor de organisatie doet. Wie houdt er nou niet van een complimentje of schouderklopje op zijn tijd?
4. Biedt flexibele werkmogelijkheden aan
Ieder mens is anders en heeft andere wensen. Zorg ervoor dat je hier als werkgever op kan inspelen door maatwerk te leveren.
5. Onderzoek gezamenlijk de loopbaan van een werknemer
Ga het ‘waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ gesprek aan. Ook wanneer er niet direct opties lijken te bevinden binnen de huidige organisatie.
Oprechte aandacht voor de ambities en loopbaan
Door te kijken waar een werknemer, ook in het kader van duurzame inzetbaarheid, op de lange termijn naartoe wil kan je hem/haar boeien en binden. Want wellicht zijn er intern wel andere opties die niet direct voor de hand liggen en niet behoren tot het ‘standaard loopbaanpad’.
Een FutureMe assessment van Assessio is hiervoor een geschikt instrument. De FutureMe is een overzichtelijk en compleet loopbaanrapport en laat competentieaanleg, drijfveren en interesses zien. Deze aspecten vormen samen een advies welke type beroepen het beste bij de deelnemer passen. Zo kan je, onderbouwd door feiten, het gesprek aangaan over ambities, ontwikkeling en toekomstmogelijkheden.
Daarmee bied je als werkgever niet alleen tailormade aandacht voor je werknemer en zijn/haar ontwikkeling, maar toon je oprechte betrokkenheid bij de carrière van deze medewerker.