Vooropgesteld; niet iedereen is een talent, maar iedereen heeft er wel één. Het ontwikkelen van dat talent in organisaties gaat meestal niet vanzelf. Veel medewerkers hechten hier wel degelijk waarde aan, zo blijkt uit ons HR onderzoek: “Wat beweegt mijn medewerkers eigenlijk…?”. Medewerkers geven vaak aan dat hun talent onvoldoende tot ontplooiing komt en dat zij meer uit zichzelf kunnen halen dan zij nu laten zien. Waardoor komt dit? Ik zie drie succesfactoren voor talentontwikkeling.
Talentsoft is door Gartner Inc. tot 'visionair' benoemd in het Magic Quadrant voor Talent Management Suites van februari 2017. De Europese leider in cloudbased talentmanagement en digital learning ontvangt deze titel voor de vierde keer op rij.
“Meer dan 50% van de succesvol afgestudeerden zijn vrouwen, in de top is maar ca 5% vrouwen te vinden. Dit land is bezig met de grootste kapitaalvernietiging in de geschiedenis,” aldus onderzoeksjournalist en vm hoogleraar Jeroen Smit. Wat weten we en wat gebeurt er al om zaken te verbeteren en kapitaalvernietiging te voorkomen?
Topsport en talentmanagement, de twee ontlopen elkaar niet veel. HR en leidinggevenden in organisaties kunnen dus veel leren van de topsportmentaliteit. Welke leiderschapscompetenties moet je in huis hebben? Hoe zorg je voor vasthoudendheid bij jezelf en je team om tot grote prestaties te komen? Oud-manager van het gouden Olympische zeilteam, Maike Willems, geeft de antwoorden.
Talent komt in allerlei vormen. Momenteel zijn er te weinig security-experts beschikbaar, dus daar moet je niet naar op zoek gaan. Kijk naar gerelateerde eigenschappen en talenten als cognitieve redenering, wiskunde, logisch denken en software-ontwikkeling. Dit zijn de benodigdheden voor een sterkere, veiligere bedrijfsvoering.
Dit jaar daalt de werkloosheid naar 5,3%, zo blijkt uit decemberraming van het Centraal Plan Bureau (CPB). Voor bedrijven betekent dit een hevigere strijd om talent; meer bedrijven en organisaties zijn immers op zoek naar talentvolle werknemers, terwijl minder mensen zonder werk zitten. Dit betekent dat werknemers meer te kiezen hebben en bedrijven nog beter hun best moeten doen talenten aan zich te binden en topwerknemers in de organisatie te behouden.
“Bijna 80 procent van de ondervraagde CEO’s voor de Raet HR Benchmark 2017 vindt strategische personeelsplanning een randvoorwaarde voor talentmanagement.”, aldus Jan Tjerk Boonstra. In deze blog geeft hij zijn visie op de veranderingen in talentmanagement en de noodzaak van agility.
Na vijf jaar is ‘werving en selectie’ teruggekeerd in de top 5 van HR-prioriteiten voor 2017. Talentmanagement is het aangewezen middel om talent te binden. HR-managers geven aan breed op talentontwikkeling van alle medewerkers in te zetten en niet alleen op high potentials. Een overgrote meerderheid van de medewerkers ervaart echter nog geen omslag van een exclusief naar een inclusief talentmanagementbeleid. Dit en meer blijkt uit de Raet HR Benchmark 2017.
In projectmatige organisaties worden vaste functies steeds vaker vervangen door tijdelijke rollen. Dan is het belangrijk te weten dat een passende rol niet alleen afhankelijk is van iemands harde competenties en kennis, maar ook van karaktereigenschappen.
Het is voor elke organisatie belangrijk het beste talent aan te trekken én te behouden. En met zoals zoveel dingen in het leven geldt ook in dit proces: de eerste indruk telt. Alle reden dus om de beeldvorming van je organisatie zo goed mogelijk op de rit te krijgen en te werken aan een sterk werkgeversmerk; de ‘Employer Brand’.