Opvallend vind ik het dat leidinggevenden onder andere meer ondernemerschap en eigenaarschap willen terugzien bij hun medewerkers. De vraag is echter, hoe ze dat kunnen verlangen, als ze niet eens weten over welke dominante talenten hun medewerkers beschikken.
Wil je meer uit de talenten en capaciteiten van je medewerkers halen en de vertrekratio verlagen? Dan kan een intern mobiliteitsbeleid je daarbij helpen. Het zorgt ervoor dat getalenteerde medewerkers beter kunnen doorstromen en zich voor langere tijd aan het bedrijf binden.
Helaas staan we bekend als een volk dat graag klaagt. Daarnaast leggen we ook graag de vinger op ‘waar iemand niet goed’ in is. Zo hier en daar wordt er heel voorzichtig een schouderklopje of complimentje uitgedeeld maar iemand via bijvoorbeeld een email complimenteren is best wel even een ander dingetje. Tja, een compliment vastleggen is wel heel serieus.
Wat zouden we doen als we zouden ontdekken dat ons dagelijks werk geen toekomst heeft? Dat zou toch heel frustrerend zijn? Bedrijven waar leiders en een bekwaam team ontbreken, hebben veelal geen toekomst. Evenzo zal een medewerker zonder toekomstperspectief binnen het bedrijf, waarschijnlijk ook niet erg lang bij dit bedrijf blijven werken. Ieder van ons is anders en uniek, en beschikt over zijn eigen unieke talenten.
Talentmanagement staat hoog op de agenda van HR, maar hoe haal je het beste uit medewerkers? Hoe krijgt hun talent de ruimte, zodat zij optimaal kunnen presteren?
De moderne organisatie is een netwerkorganisatie. Steeds meer mensen werken in organisaties die flexibel zijn. Snel en creatief reageren op vragen uit de markt, op veranderende eisen en wensen van klanten is het motto geworden. Daardoor zijn de structuren van veel organisaties de laatste decennia veranderd en vragen organisaties van medewerkers meer flexibiliteit. Organiseren van uw sociaal kapitaal op basis van talenten van medewerkers staat daarbij centraal.
Vooropgesteld; niet iedereen is een talent, maar iedereen heeft er wel één. Het ontwikkelen van dat talent in organisaties gaat meestal niet vanzelf. Veel medewerkers hechten hier wel degelijk waarde aan, zo blijkt uit ons HR onderzoek: “Wat beweegt mijn medewerkers eigenlijk…?”. Medewerkers geven vaak aan dat hun talent onvoldoende tot ontplooiing komt en dat zij meer uit zichzelf kunnen halen dan zij nu laten zien. Waardoor komt dit? Ik zie drie succesfactoren voor talentontwikkeling.
Talentsoft is door Gartner Inc. tot 'visionair' benoemd in het Magic Quadrant voor Talent Management Suites van februari 2017. De Europese leider in cloudbased talentmanagement en digital learning ontvangt deze titel voor de vierde keer op rij.
“Meer dan 50% van de succesvol afgestudeerden zijn vrouwen, in de top is maar ca 5% vrouwen te vinden. Dit land is bezig met de grootste kapitaalvernietiging in de geschiedenis,” aldus onderzoeksjournalist en vm hoogleraar Jeroen Smit. Wat weten we en wat gebeurt er al om zaken te verbeteren en kapitaalvernietiging te voorkomen?
Topsport en talentmanagement, de twee ontlopen elkaar niet veel. HR en leidinggevenden in organisaties kunnen dus veel leren van de topsportmentaliteit. Welke leiderschapscompetenties moet je in huis hebben? Hoe zorg je voor vasthoudendheid bij jezelf en je team om tot grote prestaties te komen? Oud-manager van het gouden Olympische zeilteam, Maike Willems, geeft de antwoorden.