maar moet er wél iets mee doen... We zijn in Nederland dol op talentenjachten. Op TV tenminste, want ons bedrijfsleven weet er nog niet zoveel raad mee. Toch wordt ook in zakelijk Nederland wél veel gesproken over de ‘war for talent’.
Een organisatie is een levend wezen en lijkt op een boom, met vertakkingen, een solide stam, en een wortelstelsel. We zien de kruin en denken dan op het oog al te kunnen concluderen hoe het met de boom gaat. Maar de vertakking van de boom boven de grond is net zo groot als die van de wortels onder de grond. En het slecht onderhouden van de wortels heeft directe invloed op de groei en bloei van de boom die we kunnen zien. En dat is met organisaties niet anders. Ook daar hebben we een zichtbaar deel, maar een nog veel belangrijker deel blijft vaak onzichtbaar en nemen we voor lief.
Eerder dit jaar zond VPRO’s Tegenlicht een interview uit met de onconventionele Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler. In Nederland zijn enkele bedrijven die je ‘Semleriaans’ zou kunnen noemen. Finext in Voorburg is zo’n bedrijf. Het is bij Finext een goed gebruik dat nieuwe mensen in principe een lager vast salaris krijgen dan in hun vorige baan. “We willen geen goudzoekers. En bovendien hebben wij andere beloningscomponenten. De helft van onze mensen is bijvoorbeeld aandeelhouder in het bedrijf.”
Natuurlijk balen we allemaal van Michael Boogerd. We hoopten dat ie niet gebruikt had en toen we wisten dat óók hij gebruikt had, ontkende hij nog. Uiteindelijk gaf hij toch toe dat ook hij niet zonder de stimulerende middelen had gekund. Schande!
We zijn sneller geneigd om informatie waar te nemen die onze verwachtingen bevestigt, dan informatie die onze verwachtingen tegenspreekt. Zo bleek uit onderzoek dat de prestaties van teams waarvan men verwacht dat die minder goed presteren, ook slechter worden beoordeeld. Dit gebeurt echter alleen wanneer de prestaties worden beoordeeld door mensen die niet onderdeel zijn van het team. Dit betekent dat we ons vooral door onze stereotypes laten leiden wanneer we mensen nog niet goed kennen.
Als een bedrijf talentontwikkeling goed inricht, blijkt dit een aantoonbaar effect te hebben op het bedrijfsresultaat. Dit effect is vooral terug te zien in een stijging van het aantal producten en/of services, een toename in de kwaliteit, groei in productiviteit per fte en vergroting van de marge. Dit blijkt uit het Trendrapport ‘Jong talent naar de top’ van studentenuitzendbureau ASA.
‘Mensen maken het verschil’ is het motto van waardengedreven organiseren. Er wordt niet gesproken over medewerkers, maar over organisatieleden. De identiteit van de organisatie komt voort uit de waarden van de mensen ín en om de organisatie. Zij zijn de drijfveer voor het collectieve handelen. Talentontplooiing is de kern van het HR-beleid.
De crisis raakt hard. Toch zou het niet veel uit moeten maken voor het HR-beleid. Altijd geldt immers dat je een zo goed mogelijke match moet maken tussen mensen en werk. Dat is goed voor organisaties en goed voor personen. In crisistijd heeft men er echter minder geld voor over, dan worden online assessments populairder ten koste van dure assessment-bureaus. Maar de kern is dat iedereen er naar zou moeten streven altijd een zo goed mogelijke match te maken – en ook een zo onbevangen mogelijke match – tussen mensen en werk.
Talentvolle medewerkers aantrekken, ontwikkelen en behouden is vandaag de dag een van de belangrijkste vraagstukken voor organisaties. Toch hebben heel weinig organisaties een formeel talentmanagementsysteem dat toelaat te anticiperen op het dreigende tekort aan talent in de organisatie. Tijd voor een talent on-demand framework volgens de supply chain methode aldus Peter Cappelli in Harvard Business Review.
Talent is er om ontwikkeld te worden. Het woord stamt af van het Grieks en staat voor een grote som geld. Zoals een belegger kapitaal investeert om het te laten groeien, zo komt een talent pas goed tot zijn recht als het juist wordt ingezet en de kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Bedrijven die investeren in het aantrekken van young professionals, hebben er alle belang bij om deze mensen de kans te geven om hun talenten te ontplooien. Maar hoe investeer je in talent?