Sturen op waardecreatie is talentmanagement pur sang. Door het rendement op menselijk kapitaal te optimaliseren borgen organisaties op korte termijn hun prestaties en op langere termijn hun concurrentiepositie. Zo betoogt prof.dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit, in de uitgave 'De impact van mensen'.
Een aantal jaren geleden was ik divisiedirecteur van een kringloopbedrijf. Eén van de personeelsleden (ik noem hem Kees) was overleden en de familie had mij gevraagd om op de begrafenis iets te zeggen. Ik vond dat lastig want ik kwam niet direct op onderwerpen die ik zou kunnen noemen. Toen besloot ik om me te verdiepen in het type medewerker waar hij toe behoorde.
Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy (FP, onderdeel van de Washingon Post-groep, dus niet zo maar een onbeduidend blaadje) heeft onze minister Jeanine Hennis op de lijst van de 50 machtigste personen van de wereld gezet!*
Verschillen in teamprestaties tussen homogene en heterogene teams worden veroorzaakt door onze stereotypes, verwachtingen en de daaraan gekoppelde status, invloed en gedrag. Daarmee wordt het vaak een self-fulfilling prophecy.
Het onvermogen om talent aan te trekken of te behouden staat op 5 in top 10 van risico´s voor de organisatie. Door de economische crisis hebben bedrijven steeds minder aandacht voor externe risico's die hun bedrijfsvoering in gevaar brengen.
Door de talenten en drijfveren van medewerkers beter te benutten kunnen bedrijven in Nederland miljarden meer omzet maken. Beter inspelen op mogelijkheden leidt volgens leidinggevenden tot verbetering van productiviteit. Dit blijk uit een onderzoek van PRiMAN onder 722 klanten en relaties. Gemiddeld gaven de deelnemers leiding aan 96 medewerkers.
maar moet er wél iets mee doen... We zijn in Nederland dol op talentenjachten. Op TV tenminste, want ons bedrijfsleven weet er nog niet zoveel raad mee. Toch wordt ook in zakelijk Nederland wél veel gesproken over de ‘war for talent’.
Een organisatie is een levend wezen en lijkt op een boom, met vertakkingen, een solide stam, en een wortelstelsel. We zien de kruin en denken dan op het oog al te kunnen concluderen hoe het met de boom gaat. Maar de vertakking van de boom boven de grond is net zo groot als die van de wortels onder de grond. En het slecht onderhouden van de wortels heeft directe invloed op de groei en bloei van de boom die we kunnen zien. En dat is met organisaties niet anders. Ook daar hebben we een zichtbaar deel, maar een nog veel belangrijker deel blijft vaak onzichtbaar en nemen we voor lief.
Eerder dit jaar zond VPRO’s Tegenlicht een interview uit met de onconventionele Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler. In Nederland zijn enkele bedrijven die je ‘Semleriaans’ zou kunnen noemen. Finext in Voorburg is zo’n bedrijf. Het is bij Finext een goed gebruik dat nieuwe mensen in principe een lager vast salaris krijgen dan in hun vorige baan. “We willen geen goudzoekers. En bovendien hebben wij andere beloningscomponenten. De helft van onze mensen is bijvoorbeeld aandeelhouder in het bedrijf.”
Natuurlijk balen we allemaal van Michael Boogerd. We hoopten dat ie niet gebruikt had en toen we wisten dat óók hij gebruikt had, ontkende hij nog. Uiteindelijk gaf hij toch toe dat ook hij niet zonder de stimulerende middelen had gekund. Schande!