Onze samenleving is slimmer en mondiger geworden en steeds meer gericht op delen. Maar dan komen mensen op hun werk, waar ze een organisatie aantreffen die nog 20e-eeuws functioneert. Tijdens IBM BusinessConnect 2014 spreekt Roland Hameeteman, directeur e-office, over collectieve organisatie-intelligentie en hoe bedrijven medewerkers een zinvollere werkomgeving kunnen bieden en daarmee veel meer uit zichzelf halen.
De focus van grote bedrijven ligt over het algemeen bij de medewerkers in de leeftijdscategorie tussen de 35 en 55 jaar. Deze groep is de motor van het bedrijfsleven. Maar ligt de focus van bedrijven niet teveel op deze groep?
Samen met HFMtalentindex ontwikkelde Deloitte de Career Scan, een online preselectietest. Resultaat: de kwaliteit van de instroom ligt tegenwoordig nog hoger dan vroeger.
Een kwart van de Nederlandse CEO’s ziet het behouden van waardevolle medewerkers als de meest strategische uitdaging. Uiteraard snap ik deze uitkomst van het recente onderzoek van Berenschot (Strategy Trends 2014 – the CEO’s agenda), maar er komt bij dit soort uitspraken altijd direct een vraag bij mij op: weet de CEO de meest waardevolle medewerkers in zijn/haar bedrijf wel te vinden?
Je bent hartstikke druk en kunt nauwelijks je eigen werk afkrijgen. Dat zie je ook bij je collega’s. Ieder doet zijn eigen ding en bij het koffieapparaat vertel je elkaar even snel hoe druk je bent. Als iemand het moeilijk heeft, doe je wel een poging om hem een hart onder de riem te steken, maar je voelt wel dat dat anders is dan echt helpen.
Iets meer dan de helft van de HR professionals (57 procent) voert actief dialoog met medewerkers, namens haar organisatie, over wat zij persoonlijk belangrijk vinden in hun werk. In de ideale situatie besteedt een op de drie HR-professionals daar 20 tot 40 procent van hun tijd aan. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder 188 HR-professionals.
Om een voorsprong te behalen én te behouden, is het noodzakelijk om de beste mensen aan boord te halen. Naast goed opgeleide werknemers met kennis van de laatste (technologische) ontwikkelingen, zijn dit met name werknemers die in staat zijn om ‘bij te leren’ en dus over een goed ontwikkeld leervermogen beschikken. Maar hoe vind je die?
67 procent van de jonge professionals in loondienst gaat binnen een jaar op zoek naar een andere baan. 80 procent van die groep verwacht bovendien dat die baan buiten hun huidige organisatie ligt zo blijkt uit het Young Professional Onderzoek 2014 van Careerwise en 4YoungPeople. Aan de enquête deden 1.300 young professionals mee.
Als de economie aantrekt loop ik het risico dat mijn talenten vertrekken. Dit was een van de stellingen tijdens een rondetafel onder verschillende HRM'ers op initiatief van Kronos over de inzet van de workforce.
Talentvolle medewerkers zijn simpelweg onmisbaar. Het is een gouden uitspraak die iedere HR-manager in zijn oren heeft geknoopt. Talentvolle medewerkers zorgen ervoor dat organisaties het verschil maken in deze concurrerende markt. Alleen door het tonen van lef blijft u voorop lopen. Als ik het heb over talentvolle medewerkers heb ik het niet per se over nieuwe medewerkers. Het gaat ook om de skills die uw huidige medewerkers in huis hebben. Deze skills moeten natuurlijk wel goed uit de verf kunnen komen.