Visie betekent letterlijk 'gezichtsvermogen', 'het zien'. Het gaat dus om iets wat je als echt voor je ziet. We gebruiken visie in het verlengde van dit begrip als een inspirerend, uitdagend en passie opwekkend beeld van de toekomst. Het is het focuspunt waarop we al ons denken en handelen richten.
Het overgrote deel van de HR-managers in Nederland ondervindt moeilijkheden bij het werven van gekwalificeerde professionals. Daarnaast maken zij zich zorgen over het behoud van topperformers. Dit in combinatie met de extra vraag naar permanente professionals kan voor spanningen zorgen op de HR-afdelingen.
Hoe pak je de talentcrisis die de Nederlandse economie steeds meer in haar greep krijgt aan? Hieronder een serie aanbevelingen voor de (semi-)overheid en het bedrijfsleven. Het advies is gebaseerd op de Global Skills Index 2014, waaruit blijkt dat de wereldwijde talentcrisis zich verder verdiept. Dat komt onder meer omdat economische groei steeds meer druk legt op de markt voor geschoolde arbeidskrachten. Zo is er in Nederland een oplopend tekort aan professionals in innovatieve groeisectoren zoals high-tech en ICT.
Ook al is iedere persoon verschillend, toch gedragen we ons in organisaties veelal volgens bepaalde routines en patronen. Het denken in termen van Generatie X of Y doet geen recht aan de complexiteit van menselijk gedrag in organisaties. Dat stelde prof. dr. Robert Blomme in zijn inaugurele rede met als titel “Patronen van variëteit: individuele gedragingen en gewoontes in de organisatiecontext”. Blomme sprak die rede op 18 december uit op Nyenrode Business Universiteit bij zijn aanvaarding van het ambt van hoogleraar Organizational Behavior.
De beste bedrijven onderscheiden zich door doelgericht en gedisciplineerd te werken aan de ontwikkeling van hun talent. Zo kweken zij hun eigen top en ontwikkelen ze leiders voor de toekomt, die vernieuwing en transformatie bewerkstelligen. Cruciaal in een omgeving die steeds internationaler en dynamischer wordt.
De wereld waarin organisaties tegenwoordig opereren, wordt steeds complexer. Organisatieveranderingen zijn aan de orde van de dag. Rollen en functies binnen organisaties veranderen steeds sneller. Dat stelt hoge eisen aan het leervermogen van (HR-)managers en medewerkers. Een focus op de Learning Agility biedt een nieuw perspectief op wat medewerkers voor de organisatie kunnen betekenen.
Learning Agility is het vermogen van mensen om op basis van nieuwe ervaringen snel nieuw effectief gedrag te kunnen ontwikkelen.
Trainees geven aan het belangrijk te vinden maatwerk terug te zien in een persoonlijke projectkeuze en een persoonlijk opleidingsplan. En ook performance-based rewarding blijft zeer belangrijk voor de jonge high potentials.
Comfort zone. Dat woord klinkt als een plek waar je graag wil zijn. Maar is het dat ook? Voor mij ligt zo’n beetje alles wat het leven spannend maakt nou juist buiten mijn comfort zone.
Als organisaties succesvol talent willen managen, moeten ze daarvoor de tijd nemen. Tijd om de kernwaarden van je organisatie expliciet te maken, tijd om in teams verbinding en vertrouwen te creëren en tijd om mensen die geschikt zijn om te gaan leidinggeven zich daarin te laten ontwikkelen. Dat is de kernboodschap van Michiel Schoemaker, die zich al enkele decennia in verschillende hoedanigheden bezighoudt met dit onderwerp.