Op de hedendaagse arbeidsmarkt sluiten vraag en aanbod steeds slechter op elkaar aan. Door gebruik te maken van digitale Carrière Portfolio’s kan deze mismatch verholpen worden. Dat stelt Ronald Lievens, die op 11 september aan Tilburg University promoveert op onderzoek naar het nut van Carrière Portfolio’s. Zijn proefschrift is wereldwijd het eerste over dit onderwerp.
Issues around talent retention and development remain high on the agenda for CEOs and senior HR professionals. In an uncertain economic climate with growing skill shortages, businesses can ill afford to risk losing valuable knowledge and intellectual capital, whether through retirement or a growing restlessness amongst younger workers.
Performance Management is Evolving.... Performance management is a mature HR practice, with sophisticated and well-embedded processes, but the time is ripe for change. The traditional annual or half yearly performance review no longer seems fit for purpose.
Traineeships behoren sinds jaar en dag tot het vaste repertoire van veel grote werkgevers. Maar in hoeverre zijn traineeships effectief in het kader van talentmanagement? En dragen deze programma’s ook bij aan het behoud van talent?
Bij langdurige projecten die uiteindelijk falen, en waarbij dit falen vaak pas op het laatste moment wordt ontdekt komt dit door tunnelvisie. Deze term doet me denken aan een kort verhaal van A.E. van Vogt’s “Quest for the future”, een voorbeeld van tunnelvisie: een succesvol project wat uiteindelijk in mislukking eindigt.
Jonge professionals zijn steeds minder trouw aan hun werkgever. Ze vinden het belangrijker om op verschillende plekken werkervaring op te doen en flexibel te zijn dan op een traditionele manier hun carrière op te bouwen bij één werkgever. Bedrijven merken daardoor dat het lastiger is om talent te behouden. HR-afdelingen zijn door deze ontwikkelingen genoodzaakt om hun Career & Succession Management fundamenteel te veranderen.
Hoe ziet de werkomgeving van de toekomst eruit? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich optimaal thuis voelen op hun werkplek? Jim Stolze, creatief strateeg en dagvoorzitter van Tomorrow@work, licht alvast een tipje van de sluier op.
De functie van salarisadministrateur verandert in rap tempo en ingrijpend. De vraag naar ‘de echte administrateur’ heeft de afgelopen maanden plaatsgemaakt door de vraag naar ‘de salarisadviseur’. Dat stelt Martijn Betgem, tien jaar werkzaam als recruiter fiscaal. Dat blijkt ook uit beroepscompetentieprofiel 2014.
Een focus op de talenten van alle werknemers heeft positieve gevolgen voor zowel het individu als de organisatie. Medewerkers die weten wat hun sterke punten zijn en die deze kunnen inzetten in hun werk blijken gelukkiger, meer tevreden, bevlogen en energieker. Bovendien zijn ze gemotiveerder om zich te blijven ontwikkelen. Uiteindelijk zullen deze energieke en leergierige medewerkers positieve bedrijfsresultaten teweeg brengen.
Nederlands talent wil een baan met inhoud: 45 procent zoekt uitdagend werk, 39 procent wil meer professionele ontwikkeling en nog eens 28 procent verwacht toekomstperspectief en doorgroeimogelijkheden. Nederlandse werknemers lopen niet warm voor een betere functietitel (5 procent). Dit blijkt uit het wereldwijde onderzoek van LinkedIn naar de houding van fulltime werknemers ten opzichte van de banenmarkt.