Het zijn vooral start-ups die steeds aantrekkelijker worden voor talent. De grote bedrijven lopen hierin achter en hebben het moeilijk om de juiste mensen binnen te halen. Meer dan de helft van werkend Nederland is van mening dat de meeste grote Nederlandse bedrijven of corporates een cultuur hebben die niet meer aansluit op de wensen van jonge werknemers en starters.
Er zijn nog veel opstakels als het gaat om het managen van mensen en hun kennis. Dit terwijl we leven in een kenniseconomie en HR steeds vaker direct betrokken wordt bij de strategische besluitvorming binnen een bedrijf. Kennismanagement en HR kunnen dan ook niet los van elkaar worden gezien.
Nederland staat in de top 5 van meest aantrekkelijke landen van Europa om te werken. Van de een op de drie personen die een baan zoekt in het buitenland (34 procent), doet maar liefst 75 procent dit in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland of België. Luxemburg, België en Nederland zijn de drie landen met de hoogste concentratie van inkomend zoekverkeer uit de EU15-landen.
Elke keer als er een vacature open staat, kost dit jouw bedrijf tijd en geld en gaat er productiviteit verloren. Het vinden van de juiste talenten om vacatures te vervullen is lastig, zeker als er binnen het bedrijf hoge eisen aan mogelijke kandidaten worden gesteld.
Strategisch talentmanagement moet voldoen aan twee belangrijke voorwaarden: het moet in lijn zijn met de missie, visie en doelstellingen van een organisatie en het moet draaien om de mens en zijn gewenst gedrag. Dit vindt Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit en docent masterclass Strategisch Talentmanagement van HR Academy.
Op de krappe arbeidsmarkt hebben veel professionele organisaties grote moeite om de juiste mensen voor de juiste posities te vinden en vast te houden. Een andere kijk op recruitment kan helpen dit probleem aan te pakken: duik eens wat dieper in de cijfers. In dit soort data bevinden zich allerlei interessante correlaties. Een voorbeeld.
Veel organisaties denken ten onrechte dat strategisch talentmanagement vooral gaat over het ‘in kaart brengen van sterke punten’. Een sterkepuntenanalyse – wie ben ik, waar ben ik goed in, wat kan ik bijdragen – maakt deel uit van strategisch talentmanagement, maar vormt echter maar een derde van het geheel aldus Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit. ‘Strategisch talentmanagement gaat weliswaar om kennis en kunde maar vooral om het karakter’
De meesten van ons houden goede voornemens – of het nu gezonder eten, meer sporten of een vreemde taal leren is – gemiddeld minder dan een maand vol. Gaat het echter over onze carrière, dan nemen we die goede voornemens een stuk serieuzer.
HFMtalentindex, HRcommunity en RaymakersvdBruggen hebben een groot Learning Agility onderzoek uitgevoerd onder HR. Deelnemers aan dit onderzoek konden zich opgeven om in aanmerking te komen voor een Learning Agility Team Scan voor hun eigen HR-team. Coöperatie VGZ is de gelukkige winnaar.
Uit de Raet HR Benchmark 2016 blijkt dat 75 procent van de medewerkers aan het roer wil staan van hun eigen ontwikkeling. Veel werkgevers leggen de verantwoordelijkheid voor de gesprekcyclus dan ook bij medewerkers en managers. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich zelf verantwoordelijk voelen voor hun ontwikkeling? En hoe kun je managers hierin optimaal ondersteunen?