HR data gaat veel verder dan de data in je Talentmanagement systeem. Als het op talentmanagement aankomt, wordt de complexiteit groot. Ten eerste is de data die over de talenten gaat vaak verspreid over meerdere softwaresystemen. Dit zorgt voor blinde vlekken en voor ontbrekende informatie.
Het vinden van technisch talent: het is zoeken naar de speld in een hooiberg. Het blijft echter niet bij die ene uitdaging. Want als u die speld eenmaal in handen hebt, rijst een volgende vraag. Hoe zorgt u dat die talenten volop benut worden? En dat ze hun heil niet op korte termijn bij de concurrent zoeken? Vaak handelt de HR-afdeling nog op basis van een onderbuikgevoel. Ambities en (verborgen) talenten zijn niet in kaart gebracht. De oplossing ligt in een structurele aanpak.
Het succes van een organisatie is zo goed als de som van het succes van haar medewerkers. Een waarheid als een koe. Dat er een duidelijke strategie nodig is bij het werven van personeel dat past bij de missie en visie van de organisatie is al lang duidelijk. Maar wat nu als er vacatures vervuld moeten worden en het moeilijk is om mensen te vinden die voldoen aan die strategische eisen en keuzes van de organisatie? Wat nu als de lijnmanager echt haast heeft en stelt dat hij op zoek is naar mensen die NU het werk moeten doen. Hoe ga je als (interne) recruiter daarmee om?
Een overgrote meerderheid van de organisaties (85 procent) vindt dat hun talentmanagementprogramma’s en -beleid grondig en dringend herzien moeten worden. Het managen van de wijzigingen vergt ondersteuning van het management. Maar 4 procent van de ondervraagden stelt echter dat HR wordt gezien als strategisch partner binnen hun organisatie. Dit en meer blijkt uit de Global Talent Trends Study 2016 van Mercer onder 1730 HR-professionals en 4500 werknemers in 17 landen.
Afvinken of alle leidinggevenden wel hun ontwikkel- en functioneringsgesprekken met medewerkers hebben gevoerd? Dat is niet waar het om draait bij talentmanagement, vindt Robert Kaspersen, HR manager bij organisatieadviesbureau Twynstra Gudde. “De verantwoordelijkheid voor talentmanagement ligt bij ons in de lijn,” zegt hij. “Vanuit HR faciliteren we onze directie, leidinggevenden en medewerkers om hun doelen te bereiken. Daarvoor bieden we kaders en hulpmiddelen. Maar die hulpmiddelen moeten nooit een doel op zich worden. Ze moeten bijdragen aan de doelen van onze mensen en van de organisatie.”
Hoe krijg je 1.000 collega’s betrokken bij de uitvoering van een strategisch plan? Dit vraagstuk ligt op het bord van het management en de HRM-afdeling van Aloysius Stichting. De onderwijsinstelling voor speciaal onderwijs – met ruim zestig locaties – staat aan de vooravond van de implementatie van het Strategisch Plan 2016-2020. Belangrijk uitgangspunt: Leg de uitwerking van strategische doelen zo laag mogelijk in de organisatie.
Het zijn vooral start-ups die steeds aantrekkelijker worden voor talent. De grote bedrijven lopen hierin achter en hebben het moeilijk om de juiste mensen binnen te halen. Meer dan de helft van werkend Nederland is van mening dat de meeste grote Nederlandse bedrijven of corporates een cultuur hebben die niet meer aansluit op de wensen van jonge werknemers en starters.
Er zijn nog veel opstakels als het gaat om het managen van mensen en hun kennis. Dit terwijl we leven in een kenniseconomie en HR steeds vaker direct betrokken wordt bij de strategische besluitvorming binnen een bedrijf. Kennismanagement en HR kunnen dan ook niet los van elkaar worden gezien.
Nederland staat in de top 5 van meest aantrekkelijke landen van Europa om te werken. Van de een op de drie personen die een baan zoekt in het buitenland (34 procent), doet maar liefst 75 procent dit in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland of België. Luxemburg, België en Nederland zijn de drie landen met de hoogste concentratie van inkomend zoekverkeer uit de EU15-landen.
Elke keer als er een vacature open staat, kost dit jouw bedrijf tijd en geld en gaat er productiviteit verloren. Het vinden van de juiste talenten om vacatures te vervullen is lastig, zeker als er binnen het bedrijf hoge eisen aan mogelijke kandidaten worden gesteld.