De helft van de Europese werknemers gedraagt zich op het werk anders dan thuis. Dat begint al bij het sollicitatiegesprek en kan op een mismatch uitlopen. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport 'Wie houdt wie voor de gek?' van HR-adviesbureau OPP.
Het aandeel vrouwen in alle wetenschappelijke functies stijgt langzaam. Toch is slechts 14,8 procent van alle hoogleraren in Nederland vrouw, waarmee we nog altijd onderaan de Europese ranglijst bungelen zo meldt de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2012.
Merel van Vroonhoven, topvrouw bij de NS, is uitgeroepen tot Topvrouw van het jaar 2012. Ze kreeg de prijs uitgereikt door juryvoorzitter en vorige week afgezwaaid Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in Santpoort, de organisatie lag hierbij in handen van de Stichting Topvrouw van het jaar.
Op je eerste dag zaken al meteen beter weten dan je collega’s en dat ook laten merken. Kun je beter niet doen. 45 procent van de Nederlanders vindt dit namelijk het meest irritant aan nieuwe collega's. Dat blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 900 respondenten.
Hoe kan het dat het HR maar niet lukt om strategische partner van de organisatie te worden? Hieronder volgen tien mogelijke oorzaken. De redenen zijn opgesteld door hdleader.com. Herkent u zich hierin?
Veel Nederlanders nemen zich voor in 2011 een nieuwe baan te zoeken. Maar liefst 70 procent zegt als goede voornemen uit te kijken naar een nieuwe werkgever. Salarisverhoging staat op de tweede plaats als goed voornemen voor 2011. Veel minder populair zijn het oppikken van een studie/cursus en het maken van promotie.
Minister Donner van SZW en Hirsch Balin van Justitie willen dat kennismigranten uit landen buiten de EU die in Duitsland of België willen (blijven) wonen en in Nederland willen werken, minder moeizaam toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt kunnen krijgen.
Hogeropgeleiden die pas zijn afgestudeerd hebben door de economische crisis minder kans op een baan met een vast contract. Daarnaast moeten starters op de arbeidsmarkt langer zoeken naar een baan.
Leidinggevenden kunnen heel wat doen om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Organisaties en leidinggevenden zijn daar echter lang niet altijd op toegerust, zo blijkt uit het jaarverslag van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over 2009.
Volgens de Nederlandse beroepsbevolking discrimineren werkgevers vooral op leeftijd en etniciteit bij het aantrekken van nieuw personeel. Meer dan de helft deelt deze mening. Beide soorten discriminatie komen veel vaker voor dan discriminatie op werkervaring en geslacht.