17 procent van de Nederlandse beroepsbevolking die in 2010 aan een (nieuwe) baan is begonnen, geeft aan deze te hebben gevonden via bekenden en/of het eigen netwerk. Dit maakt dat bekenden/netwerk in 2010 weer de effectiefste bron was voor het vinden van een (nieuwe) baan, hoewel zij ten opzichte van 2009 licht aan effectiviteit heeft verloren.
HR-managers zien het werven van personeel steeds meer als een grote uitdaging. Dit is een groot verschil met 2010 en 2009, toen inkrimping, ontslag en de gevolgen van de crisis werden gezien als uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek van Heliview Research onder 643 werkgevers.
Bedrijven die tijdens de crisis in hun personeelsbestand hebben gesneden, willen hun toekomstige personeelsgroei voornamelijk met flexibel personeel realiseren. Van de totale personeelsgroei verwacht men gemiddeld tachtig procent in te vullen met flexibel personeel.
Eén op de drie bedrijven reageert niet op online sollicitaties. Dat blijkt uit het jaarlijkse sollicitatieonderzoek van Digitaal-Werven. Bij dit onderzoek wordt niet alleen de website van bedrijven beoordeelt, ook wordt er een zogenaamde ‘mystery sollicitant’ opgevoerd.
Nederlandse mkb-bedijven maken zich nog altijd meer zorgen over krapte op de arbeidsmarkt voor geschoold personeel, dan over een gebrek aan orders. Maar het tij keert snel.
Multinationals die hun HR-processen aanpassen slagen er goed om kosten te besparen en de kwaliteit te verbeteren. Dat staat in het Global HR Transformation Report over 2008 van salarisverwerker ADP en de Human Resources Outsourcing Association.
Het kabinet wil aan de hand van proefprojecten de wachtlijsten voor de sociale werkvoorziening terugdringen. Het gaat om proeven met werkplekken voor arbeidsgehandicapten, waarbij de werkgever niet noodzakelijkerwijs het minimumloon hoeft te betalen.
Philips is als het bedrijf met het beste werkgeversimago uit de bus gekomen in het Intermediair Imago Onderzoek. Gevolgd door Shell. De Rabobank daalde (van 1 naar 3). Evenals alle andere banken.
Een peildatum hanteren als eis voor het toekennen van een dertiende maand leidt tot ongerechtvaardigd indirect onderscheid. En dat mag niet. Zo oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) onlangs in een zaak die een vrouw aanspande over de misgelopen dertiende maand, zo meldt Salarisnet.
Verbazingwekkend of niet? Werkgevers in Nederland maken nog steeds het liefst gebruik maken van traditionele wervingsmethoden. Bijna de helft van de leidinggevenden ontvangt liever een sollicitatiebrief per post. Ook zijn open sollicitaties succesvoller dan in andere landen. Dat blijkt uit Workplace Survey Spring 2008 onderzoek, ontwikkeld door financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps.