Onlangs is voorgesteld mensen te korten op hun uitkering als zij door gedrag, kleding of onvoldoende beheersing van het Nederlands hun arbeidsmarktkansen belemmeren. Een strenger beleid helpt echter niet zo blijkt uit onderzoek van het SCP.
Van de werknemers in Nederland voelt 28 procent zich niet of nauwelijks betrokken bij het succes van de organisatie waar ze werken. Dit en meer heeft zijn weerslag op de gemiddelde medewerkertevredenheid die gedaald is van 7,2 in 2011 naar 7,1 in 2012 zo blijkt uit het onderzoek ‘Werkbeleving in Nederland 2012’ van Integron onder 4.400 werkenden in twaalf branches.
Negen maanden nadat consultant werving & selectie Laura Baselaar begon met het hervormen van het recruitmentproces bij het VUmc was er al 1 miljoen euro minder uitgegeven aan wervingskosten. Ze legt de voordelen van een centrale recruitmentafdeling uit en wat recruitment kan leren van de marketingafdeling.
De organisatiecultuur ‘De Zorgzame’ is met 29 procent de cultuur die het meest in Nederland voorkomt. Kernwoorden van deze organisatiecultuur zijn: mensgericht, solidariteit, ontwikkeling, inspiratie en initiatief. Dit blijkt uit een analyse van Unique, waarbij de cultuur van ruim 250 Nederlandse organisaties getypeerd is door de CultureScan.
De genomineerden voor de HR Proffie, de vakprijs voor het beste HR-beleid in Nederland, en de Innovatieprijs zijn bekend. De in totaal acht genomineerden dingen mee naar twee prijzen die op 2 november worden uitgereikt.
Nederlandse werknemers zijn over het algemeen tevreden met de privéleven- en werkbalans. 88 procent zegt dat de verhouding tussen werk en privé gebalanceerd is of goed. Als Nederlanders tussen twee banen moeten kiezen, dan is de doorslaggevende factor ook de balans werk-leven. Ook valt op dat het aantal vakantiedagen bij zo’n keuze belangrijker is voor Nederlanders dan voor andere Europeanen.
Een vacature op Monsterboard of Jobtrack zetten of in de krant is ouderwets volgens leidende recruitment consultants. Facebook, LinkedIn, Twitter en de mobiele telefoon zijn dé manieren om nieuw personeel te vinden.
Bij UWV verdwijnen in de komende vier jaar ongeveer 6000 arbeidsplaatsen. Het kabinet gaat 299 miljoen euro bezuinigen, naast de al eerder opgelegde 78 miljoen euro. De arbeidsmiddeling voor werklozen wordt als gevolg hiervan verslechterd.
Door ontgroening en vergrijzing keert de krapte op de arbeidsmarkt terug. Jongeren zijn en worden dus erg belangrijk voor de arbeidsmarkt. Daarom is het voor werkgevers belangrijk om te weten hoe jongeren tegen werk aankijken en wat zij verwachten van hun toekomstige werkgever.
Een hoge leeftijd vormt een grotere belemmering voor het vinden van een baan dan een lage opleiding. Van elke 14 werkloze 55-plussers werd er in 2009 maar één aangenomen; onder mensen die enkel de basisschool hebben afgerond was die verhouding drie tegen een.