In vergelijking met de rest van Europa hebben Nederlandse bedrijven een strenge selectie aan de poort. Dit blijkt uit onderzoek van het Top Employers Institute onder meer dan 500 corporates in heel Europa. Nederlandse werkgevers maken bijvoorbeeld in de helft van de gevallen gebruikt van IQ-testen en rollenspellen, terwijl hier in de rest van Europa veel minder gebruik van wordt gemaakt.
Het kabinet wil de leeftijdsgrens van de premiekorting voor het in dienst nemen van oudere werknemers die voorafgaand aan de dienstbetrekking een sociale verzekeringsuitkering of bijstand hadden, verhogen van 50 jaar naar 56 jaar. Reden is dat de grootste afstand tot de arbeidsmarkt vanaf 56 jaar optreedt.
Door stereotypering worden niet alleen sollicitanten benadeeld, ook de werkgever: de juiste persoon komt namelijk niet op de juiste plek aldus het College voor de rechten van de mens.
15 Procent van de werkzoekenden voelde zich het afgelopen jaar bij het zoeken naar werk gediscrimineerd. Nog eens 14 procent twijfelde of discriminatie een rol bij afwijzingen speelde. Dit staat in het rapport Ervaren Discriminatie in Nederland van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Aan de vragenlijst deden 12.552 mensen mee.
Wist jij het al? Ben je 45 jaar of ouder, dan behoor je tot de categorie arbeidsmarktbejaarden. Net als bij ‘gewone’ bejaarden betekent het dat je eigenlijk niet meer meedoet. Blijkbaar zijn er weinig werkgevers die zitten te wachten op deze categorie arbeidspotentieel. Jammer voor jou en jammer voor al je mogelijke collega’s die zich in het spitsuur van het leven bevinden en niet van jouw ervaringen en levenswijsheid kunnen leren. Zeker ook jammer voor alle recruiters en werkgevers die dit kortzichtige standpunt innemen. De grote vraag is of dit nog te veranderen is en hoe je als arbeidsmarktbejaarde ooit een baan vindt.
De helft van de wervingsprofessionals in Nederland (50%) geeft aan dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt naar verwachting de meeste invloed zal hebben op hun werkzaamheden in 2014, gevolgd door reorganisaties (41%) en talent management (40%). De belangrijkste prioriteiten van wervingsafdelingen liggen in 2014 bij het invullen van vacatures, gebruik van social media en employer branding.
Video is een belangrijk onderdeel van employer branding. Toch zijn veel kansen van video vaak onbenut. Dat is een gemiste kans, want video is ideaal om de organisatie te visualiseren voor kandidaten. Met een goede strategie zorg je ervoor dat je als werkgever opvalt. Dit blog helpt je met een aantal tips op weg om video effectief in te zetten.
Terwijl de opmars van vrouwen vaart begint te krijgen, blijft het aandeel van minderheden in het hoger management steken op hooguit 2 procent. Dat blijkt uit gesprekken met deskundigen en onderzoek van de Volkskrant bij 34 grote bedrijven.
Voor het in dienst nemen van jongeren met een WW- of bijstandsuitkering kunnen werkgevers in 2014 gebruikmaken van een tijdelijke premiekortingsregeling. Deze nieuwe regeling komt naast de al bestaande mogelijkheid premiekorting werknemersverzekeringen toe te passen op de doelgroepen oudere werknemers en werknemers met een arbeidshandicap.
Hoe was jouw laatste ervaring met het starten bij een nieuwe organisatie? Heb je wel eens meegemaakt dat je echt met open armen bent ontvangen en een vliegende start maakte? Misschien wel, en dat beviel vast goed! Die organisatie heeft ongetwijfeld bewust jouw instapmoment voorbereid. Met moderne hulpmiddelen wordt het nog eenvoudiger om je 'onboarding' proces te organiseren in een 100-dagen plan.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling