Als werkgever ken je de situatie waarschijnlijk wel: je zit met een lastige vacature die maar niet ingevuld wordt. Deze gaten in je personeelsbestand hebben een negatief effect op de productiviteit van een afdeling, of werken zelfs door op het organisatieniveau, er blijven immers taken liggen.
Ruim één derde (36%) van de HR-professionals ervaart momenteel problemen bij het werven van personeel. Dat is fors hoger dan vorig jaar (23%). Deze toename is, met uitzondering van HR, te zien in alle functiegroepen. Over het algemeen kost het met name moeite om ervaren krachten te werven.
Door het economisch herstel neemt de vraag naar arbeid dit jaar en volgend jaar verder toe in Nederland. UWV verwacht een toename van het aantal banen met ruim 200.000. De sterkste werkgelegenheidsgroei is in de uitzendsector.
Kan je het je voorstellen? Neem je na een uitputtende selectie ein-de-lijk een nieuwe medewerker aan voor een functie, komt hij zijn proeftijd niet door. Misschien omdat de verwachtingen anders waren, omdat de medewerker niet functioneert of omdat er geen match is in de manier van werken. Voor beide partijen een ontzettend vervelende ervaring. Onderzoek laat zien dat we weten waarom medewerkers snel stoppen en misschien nog wel beter, hoe we dit ook kunnen tegengaan.
De helft van de werkloze 50-plussers heeft na het sturen van soms wel meer dan 100 sollicitatiebrieven nog steeds geen baan. En ondanks het vele solliciteren is 45% zelfs nog nooit uitgenodigd op gesprek. Veel werkgevers wijten de hoge werkloosheid aan de instelling van de 50-plussers zelf.
Als uitbreiding op het recruitmentsysteem (ATS) maken steeds meer bedrijven gebruik van een zogeheten multi-posting systeem om de vacatures in één keer op alle relevante platformen te publiceren. Het doel hiervan? Tijdbesparing natuurlijk; maar ook als schaalvergroting, met multi-posting kan je op eenvoudige wijze de distributie van je vacatures uitbreiden.
Werkenden in Nederland staan positief tegenover een vluchteling als collega. Drie op de vijf werkenden verwelkomt hen op de werkvloer. Net zoveel werkenden vinden dat een multiculturele werkvloer de creativiteit en innovatie bevordert.
Recruiters kijken vooral naar het aantal jaren werkervaring van een kandidaat. Verrassender is dat ze het minder belangrijk lijken te vinden of vaardigheden en opleiding van de kandidaat aansluiten bij de functie waarop gesolliciteerd wordt. Dit en meer blijkt uit een softwaremodel dat kan voorspellen welke professionals worden uitgenodigd en welke kandidaten geschikt zijn voor banen die nu nog niet eens bestaan.
Menig ondernemer en HR-professional zal het hoofdpijn bezorgen, het opstellen van een goed functieprofiel. Want wat moet er in het document komen te staan, wie zoek je nu eigenlijk en wat moet deze persoon kunnen? Wat bepaalt of iemand succesvol gaat zijn? Wat maakt een functieprofiel aantrekkelijk? Zoveel zaken om over na te denken! Dat ondernemers en HR-professionals uit het MKB dit lastig vinden blijkt uit kwalitatief onderzoek van Randstad Direct.
Ondanks de economische groei, de dalende werkloosheid en de toename van het aantal vacatures profiteert niet iedereen van het conjuncturele herstel. Als het gaat om de manier van communiceren, presenteren en het herkennen van kansen is er sprake van een heuse generatiekloof tussen werkzoekenden en werkgevers. Dit signaleert Start People in de trendpaper ‘Visie op werk, Generaties aan de zijlijn op de arbeidsmarkt’.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling