Op 26 maart stemde de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. In aanloop naar het Eerste Kamerdebat op 27 februari had een aantal stakeholders veel kritiek geuit. Eén van de argumenten om tegen de wet te stemmen was dat de wet (kleinere) bedrijven te veel regeldruk zou geven. Het Netwerk voor HR-professionals (NVP) is verbaasd. 'In de dagelijkse HR-praktijk is deze wet nodig, want zelfregulering komt te weinig van de grond.'
Employer branding is iets waar doorgaans alleen bij grote organisaties aan gedacht wordt. Dit terwijl juist voor de middelgrote organisaties, van 500 tot zeg 2.000 medewerkers, dit de meeste waarde heeft. Maar hoe doe je dat?
Maar liefst 70% van de Nederlanders overweegt dit jaar van baan te veranderen. En dat in een gespannen arbeidsmarkt waar de werknemer het nog altijd voor het zeggen heeft. Tijd dus voor een mindshift voor werkgevers, zegt Marjolein Kleijn, Director Benelux Talent Solutions bij LinkedIn.
Op 27 februari vond in de Eerste Kamer de plenaire behandeling plaats van het wetsvoorstel toezicht discriminatievrije werving en selectie dat ten doel heeft om discriminatie in sollicitatieprocedures te bestrijden. Het gaat dan met name om discriminatie, bewust of onbewust, van mensen met een migratieachtergrond en ouderen. Het wetsvoorstel wijzigt daartoe de Arbowet en de Waadi.
Je zoekt de beste voor de functie maar je eindigt met iemand die het meest op jou lijkt. Dat is hoe het meestal - onbewust - gaat. Hoe kun je dat voorkomen en vooroordelen en vooringenomenheid tegengaan? Door objectievere en gestructureerde selectiemethoden te gebruiken is de conclusie uit onderzoek onder meer dan tweehonderd HR-professionals uit verschillende sectoren en regio’s.
Hoe werken mens en algoritme optimaal samen bij personeelsselectie? Dat is het onderwerp van de thesis van Franziska Linn, die een dubbele master deed aan de Vrije Universiteit van Amsterdam: Bedrijfskunde én Psychologie. Haar Masterscriptie voor Psychologie werd door een onafhankelijke jury beloond met de eerste plaats bij de David van Lennep Scriptieprijs 2024. Franziska deelt de belangrijkste conclusies uit haar onderzoek en heeft een aantal nuttige tips voor HR-professionals.
Hoewel de vraag naar recruitment- en HR-professionals in de loop van 2023 afnam, bleef de schaarste groot. Wat verder opvalt is dat nauwelijks ICT-eisen gesteld worden in de vacatures. Dit en meer blijkt uit het rapport Arbeidsmarkt HR en recruitment in cijfers 2023 van Compagnon, uitgevoerd door Intelligence Group. 'Voor twee beroepsgroepen die essentieel zijn in de transitie die organisaties door moeten maken, zijn de vacatures en skillsprofielen opvallend klassiek'
Deze dynamische en krappe arbeidsmarkt vraagt om een andere manier van werven. HR-professionals doen er verstandig aan zich niet langer blind te staren op traditionele selectiemethoden, gebaseerd op cv's en diploma's, maar ook skill based selecteren te omarmen. Wat is de stand van zaken met skill based matching, wat zijn de belangrijkste kansen en belemmeringen voor een verdere opmars en wat kunnen we leren van de best practices?
Kandidaten werf je met een sterk werkgeversmerk, maar hoe zet je je als werkgever neer? En wat als de buitenwereld een beeld van je heeft, maar dat dat net even anders is dan de huidige werknemers ervaren? Enkele voorbeelden van campagnes met de schijnwerpers op de medewerkers.
De meeste onderbenutte deeltijders - mensen die in deeltijd werken, maar meer uren zouden willen werken en daarvoor ook direct beschikbaar zijn - waren in 2022 te vinden in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. In Zeeland en Utrecht kwamen ze relatief het minst voor. Dat blijkt uit nieuwe regionale cijfers van het CBS.