Hoewel je van HR-professionals zou verwachten dat zij juíst weten hoe ze zich moeten onderscheiden, blijken ook zij regelmatig te vervallen in clichés op hun LinkedIn-profiel. Zij noemen zichzelf massaal ‘gespecialiseerd’, ‘gefocust’ en ‘strategisch’. Hoe kunt u dergelijke holle buzzwoorden vermijden?
Wij hebben allemaal zo onze heilige huisjes. Jeroen Busscher schopt ze met liefde voor ons om.
Het is zinvol de customer journey door te trekken naar de HR-afdeling. Want het imago van een organisatie, wordt net zo goed gevormd door een sollicitant, als door een klant! Een sollicitant neemt weliswaar geen product of dienst af, maar wel een mogelijke job.
In de komende twee jaar zijn er in Nederland niet minder dan 50.000 nieuwe mbo'ers nodig in de techniek, de logistiek, de zorg en de bouw. Bedrijven vullen de grote uitstroom van oudere werknemers niet op met afgestudeerde mbo'ers: daarvan zijn er simpelweg te weinig. Talent binnen de eigen organisatie ontwikkelen is dan ook een slimme investering: het zijn serieuze vaklieden met werkervaring. Datzelfde geldt voor zij-instromers uit andere vakgebieden of sectoren.
Employer Branding en arbeidsmarktcommunicatie worden de komende jaren weer steeds belangrijker om de juiste mensen te kunnen aantrekken. Dat zet het MKB in een achterstandspositie. Of zijn er creatieve en betaalbare oplossingen?
Mkb’ers vinden het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Een van de grootste uitdagingen is daarbij het vinden van werknemers met de beste kwalificaties: 43 procent van de Nederlandse midden- en kleinbedrijven heeft hier moeite mee zo blijkt uit recent onderzoek van vacaturesite Indeed, uitgevoerd door onderzoeksbureau TeamVier. Daar komt nog eens bij dat veel bedrijven het moeilijk vinden om goede vacatureteksten te schrijven.
Over het algemeen kost het met name moeite om ervaren krachten te werven, starters komen in de meeste sectoren nog steeds moeilijk aan het werk. Hoe ga je hiermee om in de dagelijkse praktijk? Zijn er grote verschillen per organisatie?
Waar letten werkzoekende jongeren op in deze werknemersmarkt? Tien tips voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuw talent maar ze nog onvoldoende weten te bereiken.
Steeds vaker zoeken werkgevers naar nieuwe vormen om personeel te werven. Met ‘andere’ campagnes val je immers meer op; bovendien is een slimme campagne vaak direct een manier om voor te sorteren op de gewenste skills van de kandidaat.
Meer dan driekwart van de Nederlandse ondernemers (80 procent) is het erover eens: een sollicitatiegesprek lijkt op een date, waarbij het gevoel vertelt of de klik er is. Een duidelijke match met de organisatiecultuur is veruit het belangrijkste criterium (79 procent) bij het selecteren van nieuw personeel. Vakkennis (48 procent), werkervaring (47 procent) en werkethos (44 procent) volgen op afstand.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling