Werkgevers zien een grotere uitdaging voor de toekomst in het aantrekken van het juiste personeel. De belangrijkste factor hierbij is de vaardigheidskloof. Toch biedt minder dan de helft van de Nederlandse organisaties regelmatig interne opleidingen en trainingen aan om deze kloof te dichten.
Tegen 2030 kan een tekort van 1,4 miljoen mensen op de Nederlandse arbeidsmarkt ontstaan volgens McKinsey. Het adviesbureau stelt een vierdelig plan voor waarmee het voorspelde tekort kan worden teruggebracht tot ongeveer 200.000.
Kleinere gemeenten hebben meer last van uitstroom van schaarse medewerkers dan grotere. De slag om talent kunnen ze alleen de baas worden door slim samen te werken. Zo ook bij de gemeente Roosendaal.
De eerste kamer heeft onlangs het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen verworpen. Daarover heerst bij HR-professionals onbegrip. Ook blijkt een kwart van de bedrijven zelf geen actief beleid te hebben om discriminatie bij werving tegen te gaan.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) trekt miljoenen uit voor pilotprojecten die onder meer bijdragen aan instroom en behoud van personeel. De gemeente Deurne is in een eerder stadium al met succes aan de slag gegaan met een onconventionele aanpak.
Vooral financiële middelen zoals een aanbrengpremie en hoger inschalen zijn populair, maar ook persoonlijke aandacht en het verbeteren van de werk-privé-balans behoren tot de ingezette middelen.
In de hectiek van een snel veranderende arbeidsmarkt, met teamleden die vertrekken en een toenemende werkdruk, is de urgentie om nieuw talent aan te trekken groter dan ooit. Maar in deze stressvolle tijden, verliezen we vaak uit het oog hoe cruciaal een doordachte vacaturetekst is. Een misstap kan leiden tot een lege inbox of reacties die niet matchen met wat je zoekt. Alvera Lubbers, Talent Strategy Advisor bij Indeed, deelt strategieën en inzichten over wat wél en niet werkt in vacatureteksten.
Nu de Wet gelijke kansen bij werving en selectie is verworpen door de Eerste Kamer, moeten gemeenten de handschoen oppakken. Dat stelt Movisie, het kennisinstituut voor sociale vraagstukken. ‘Objectief werven en selecteren is ook in het voordeel van werkgevers, want zo vinden ze de mensen die het beste voor de functie zijn toegerust.'
Stel je voor: het is de ochtend van je allereerste werkdag. Bij aankomst zie je dat de parkeerplaats al vol staat, waardoor je verder moet parkeren dan je had verwacht. Terwijl je op hakjes over de keitjes naar het gebouw van je nieuwe werkgever loopt, voel je de warme zon op je gezicht, maar van binnen groeit een kille onzekerheid.
De gemeente Zoetermeer werft in een pilot op kleine schaal kantoormedewerkers - een inkomensregisseur en twee voor adviseur van het gemeentelijk informatiepuntaan - aan de hand van open hiring: geen cv insturen en geen sollicitatiegesprek. De voorlopige opbrengst is succesvol te noemen: veel kandidaten die direct aan de slag wilden en kennismaking met anders niet aangeboord talent zo meldt Binnenlands Bestuur.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling