Vooral financiële middelen zoals een aanbrengpremie en hoger inschalen zijn populair, maar ook persoonlijke aandacht en het verbeteren van de werk-privé-balans behoren tot de ingezette middelen.
In de hectiek van een snel veranderende arbeidsmarkt, met teamleden die vertrekken en een toenemende werkdruk, is de urgentie om nieuw talent aan te trekken groter dan ooit. Maar in deze stressvolle tijden, verliezen we vaak uit het oog hoe cruciaal een doordachte vacaturetekst is. Een misstap kan leiden tot een lege inbox of reacties die niet matchen met wat je zoekt. Alvera Lubbers, Talent Strategy Advisor bij Indeed, deelt strategieën en inzichten over wat wél en niet werkt in vacatureteksten.
Nu de Wet gelijke kansen bij werving en selectie is verworpen door de Eerste Kamer, moeten gemeenten de handschoen oppakken. Dat stelt Movisie, het kennisinstituut voor sociale vraagstukken. ‘Objectief werven en selecteren is ook in het voordeel van werkgevers, want zo vinden ze de mensen die het beste voor de functie zijn toegerust.'
Stel je voor: het is de ochtend van je allereerste werkdag. Bij aankomst zie je dat de parkeerplaats al vol staat, waardoor je verder moet parkeren dan je had verwacht. Terwijl je op hakjes over de keitjes naar het gebouw van je nieuwe werkgever loopt, voel je de warme zon op je gezicht, maar van binnen groeit een kille onzekerheid.
De gemeente Zoetermeer werft in een pilot op kleine schaal kantoormedewerkers - een inkomensregisseur en twee voor adviseur van het gemeentelijk informatiepuntaan - aan de hand van open hiring: geen cv insturen en geen sollicitatiegesprek. De voorlopige opbrengst is succesvol te noemen: veel kandidaten die direct aan de slag wilden en kennismaking met anders niet aangeboord talent zo meldt Binnenlands Bestuur.
Bij de werving en selectie van medewerkers moet je rekening houden met een aantal wettelijke regels. Denk bijvoorbeeld aan de gelijkebehandelingswetgeving. Welke selectiecriteria mag je gebruiken en welke criteria zijn verboden? Ook de aanstellingskeuring is aan wettelijke regels gebonden. Het is niet toegestaan bij alle functies een aanstellingskeuring uit te voeren. Wanneer mag dat dan wel? En hoe kun je erachter komen of de sollicitant een medische beperking heeft?
Op 26 maart stemde de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. In aanloop naar het Eerste Kamerdebat op 27 februari had een aantal stakeholders veel kritiek geuit. Eén van de argumenten om tegen de wet te stemmen was dat de wet (kleinere) bedrijven te veel regeldruk zou geven. Het Netwerk voor HR-professionals (NVP) is verbaasd. 'In de dagelijkse HR-praktijk is deze wet nodig, want zelfregulering komt te weinig van de grond.'
Employer branding is iets waar doorgaans alleen bij grote organisaties aan gedacht wordt. Dit terwijl juist voor de middelgrote organisaties, van 500 tot zeg 2.000 medewerkers, dit de meeste waarde heeft. Maar hoe doe je dat?
Maar liefst 70% van de Nederlanders overweegt dit jaar van baan te veranderen. En dat in een gespannen arbeidsmarkt waar de werknemer het nog altijd voor het zeggen heeft. Tijd dus voor een mindshift voor werkgevers, zegt Marjolein Kleijn, Director Benelux Talent Solutions bij LinkedIn.
Op 27 februari vond in de Eerste Kamer de plenaire behandeling plaats van het wetsvoorstel toezicht discriminatievrije werving en selectie dat ten doel heeft om discriminatie in sollicitatieprocedures te bestrijden. Het gaat dan met name om discriminatie, bewust of onbewust, van mensen met een migratieachtergrond en ouderen. Het wetsvoorstel wijzigt daartoe de Arbowet en de Waadi.