Accountmanager. Die functie is het meest aangeboden in de vacatures van het afgelopen jaar. Verder zijn veel werkgevers op zoek naar automonteurs, docenten Nederlands, verpleegkundigen, loodgieters, koks en business controllers. Maar wat zijn de 15 beroepen waar de minste vraag naar is?
Bij Plek geloven we in een warm welkom voor nieuwe medewerkers. We snuffelen eerst goed aan elkaar. En we zorgen dat nieuwe collega’s in de inwerkperiode hun weg leren vinden. Voor Amin, onze Iraanse senior back-end developer, hebben we zelfs een appartement geregeld. Onboarding, heet dat met een mooi woord. Onze klanten vinden op Plek ook de tools voor een soepel onboardingtraject voor nieuwkomers. Maar waarom is dat nou zo belangrijk?
December is aangebroken: de tijd van het nadenken over goede voornemens en het opstellen van verlanglijstjes. Zo ook het HR-wensenlijstje voor 2019. Afgelopen jaar bleek uit de poll van HR Praktijk en FastFlex (onderdeel van Between Staffing) dat het aantrekken en binden van talent wens nummer één was voor HR (38%). Wat dit betreft is het tij nog niet gekeerd.
Hoewel alle bedrijfssectoren in de komende twee jaar een gezonde groei laten zien, verwacht ABN AMRO dat zij minder hard gaan groeien dan in 2018. Dit blijkt uit de meest recente Sectorprognoses 2019 en 2020. De agrarische sector (+2 procent) doet het in 2019 zelfs beter dan verwacht, net als de industrie (+3,5 procent) en de retail (+2 procent).
In steeds meer sectoren hebben werkgevers te kampen met krapte op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven deze problematiek te lijf kunnen gaan door hun personeelsmanagement te verbeteren op een aantal concrete punten. Werk aan de winkel voor HR: aan welke knoppen met u hiervoor draaien?
Dat niet data, maar medewerkers het goud zijn van de organisatie, zullen veel HR-managers beamen. Om echter te zorgen dat dit goud ook op de meest effectieve manier wordt gevonden, zijn data en inzicht daarin onmisbaar. Lees hoe datavisualisatie hierbij kan helpen en en de richting aangeeft voor de juiste recruitment-activiteiten.
Werkgevers staan overwegend negatief tegenover jobhoppen. Iets minder dan 70 procent van hen nodigt sollicitanten die vaak van baan zijn gewisseld niet uit op gesprek. Dit terwijl jobhoppen steeds normaler wordt en werknemers hier positiever in staan; met name jongeren geloven dat dit positief bijdraagt aan hun carrière. De houding van werkgevers ten opzichte van jobhoppen kan een belemmering vormen bij het vinden van nieuw personeel.
Een organisatie zonder managers biedt verschillende voordelen. Zo is een zelfsturende structuur handig voor bedrijven die hun business snel willen uitbreiden. Doordat medewerkers bij verschillende beslissingen betrokken zijn, ontstaat er bovendien meer draagvlak op de werkvloer dan bij organisaties waar het managementteam de beslissingen neemt. Maar hoe werkt het dan als je als zelfsturende organisatie nieuwe medewerkers wilt recruiten?
De mismatch tussen vraag en aanbod wordt vertaald in ‘krapte op de arbeidsmarkt’. Krapte insinueert dat er meer vraag is dan aanbod, en dat daarmee de kous af is. Met zoveel variabelen in het spel, behoeft de arbeidsmarkt anno nu meer toelichting.
Onboarding, ofwel de procedure voor het integreren van een nieuwe werknemer in een organisatie, is het trendstadium voorbij en heeft een duidelijke plaats in het vocabulaire van HR-professionals verworven. En toch, ondanks dat dit zo'n prominente functie met zo veel duidelijke zakelijke voordelen heeft, schieten veel organisatorische integratieprocedures tekort op het gebied van onboarding.