Thuiswerken is – waar mogelijk - de norm en een groot deel van werkend Nederlands is ervaringsdeskundige. Toch is het op afstand werken van collega’s en leidinggevenden nog lang geen abc’tje: we leren terwijl we aan het doen zijn. Thuiswerkers en thuiswerkende leidinggevenden moeten samen verder aan de slag om thuiswerken echt werkend te krijgen.
Voor het werven van onderzoekers begeeft de TU Delft zich op een internationale, uiterst competitieve arbeidsmarkt. Maar voor docenten en ondersteunend personeel is de arbeidsmarkt hoofdzakelijk nationaal. Door innovatie in talentrecruitment behaalt de TU Delft op beide markten betere resultaten, waarbij de diversiteit ook toeneemt.
Shell innoveert ingrijpend in talentontwikkeling en leren. In een van de belangrijkste bedrijfsonderdelen moesten daarvoor de muren tussen afdelingen worden afgebroken om helder zicht te krijgen op het potentieel van de organisatie. Het formeel ‘classroom leren’ is minder belangrijk en learning on the job staat nu centraal.
Datagedreven HR is met stip gestegen op de prioriteitenlijst van organisaties. Klaarblijkelijk neemt het belang nu toe om op feiten gebaseerd HR-beleid toe te passen. Maar waarom is dat eigenlijk? Zijn het corona-dashboard en de dagelijkse cijfers vanuit het RIVM daarvoor de inspiratiebronnen? En waar zijn organisaties naar op zoek in deze tijd?
De werkomgeving is groter dan alleen het kantoor. Dat hebben alle thuiswerkers in de afgelopen maanden wel ervaren. Maar het is een onderbelicht HR-instrument. Want de werkomgeving heeft de kracht om een waardedrager voor de organisatie te zijn, die de betrokkenheid en productiviteit van de medewerkers stimuleert. Ook in corona-tijd!
Op de website Coronaworkarounds.nl staan tal van praktische werkgerelateerde oplossingen om slim om covid-19 heen te werken. Maar baaningenieur Dr. Luc Dorenbosch vindt dat het ook tijd wordt voor innovaties vanuit HR, die meer intelligente antwoorden geven op corona-challenges. En die moeten komen vanuit de herinrichting van taken of het creëren van nieuwe taken.
Om te innoveren in HR heeft de Rabobank een speciale afdeling: de HR Innovations Hub. De hub heeft al voor een aantal bijzondere HR-innovaties gezorgd. Zoals Furhead, een robot om moeilijke gesprekken mee te oefenen. Het nieuwste product is de Career Wallet, een app die moet bijdragen aan de arbeidsmobiliteit van werkend Nederland. Hoe kom je tot dat soort innovaties?
Al ruim twee maanden trekt de coronacrisis verwoestend door Nederland. Wat is nu de impact op organisaties en organiseren? Zijn er al grote bewegingen te zien? Brengt de crisis alleen kaalslag of zijn er ook lichtpuntjes of zelfs innovaties? Aan de hand van gesprekken met 20 HR-directeuren maakt de HR Podcast de tussenbalans op.
De coronacrisis heeft voor veel organisaties grote impact. De veranderingen zijn nu al groot en er zal nog veel meer veranderen. Medewerkers én leidinggevenden moeten voorbereid en aangehaakt worden op de nieuwe realiteit die zal ontstaan. Reboarding, als onderdeel van de employee journey, brengt weer een nieuwe wederkerige relatie tussen de organisatie en de medewerkers tot stand.
Thuiswerken is niks nieuws. Dat doen we al jaren. Maar altijd thuiswerken, vaak met partner, kinderen en huisdieren in de buurt is wel nieuw. Hoe zorg je dan voor een productieve thuiswerkdag? En hoe houd je contact met je collega’s en bewaar je tegelijkertijd de harmonie in de thuiswerksituatie? Nu Nederland massaal aan het thuiswerken is, leidt dit ongetwijfeld tot terugkerende frustraties en ‘gedoe’ binnenshuis.