Door het enorme tekort aan personeel is de arbeidsmarkt zwaar overspannen. Dat begint nu serieuze consequenties te krijgen voor individuele werkgevers én de economie. Steeds meer krijgt het grote publiek te maken met de gevolgen van de personeelsschaarste. Als oorzaken worden in de media veelal de vergrijzing en de steunmaatregelen door corona genoemd. Maar het historische gebrek aan belangstelling voor vacatures heeft ook andere, dieperliggende oorzaken. Voor HR-professionals die daar meer inzicht hebben, komen oplossingen al een stuk dichterbij.
Het directieteam is het exclusieve domein waar de HR-directeur of CHRO aan tafel zit met de CEO en de andere leden van het 'executive committee'. De dynamiek in de boardroom loopt niet altijd op rolletjes: verborgen agenda’s, politieke spelletjes en grote ego’s, maar ook de gewoonte van lang met elkaar samenwerken en de toetreding van een nieuw teamlid kunnen de top minder effectief maken. En dat straalt onvermijdelijk uit naar de rest organisatie. Dus is het van groot belang dat een directieteam zichzelf periodiek onderhoudt en nieuwe energie gunt: een ‘board boost’ als het ware.
Grootbank ING streeft duurzame vooruitgang na voor iedereen, voor klanten én medewerkers. Dat uitgangspunt is richtinggevend voor het HR-beleid waarin wellbeing en sociale verbinding belangrijke pijlers zijn. Daarbij draait het om het geven van tijd en flexibiliteit aan de medewerkers. Dat is terug te zien in de CAO die ING vorig jaar heeft afgesloten. Die bevat innovatieve elementen zoals rouwverlof en betaald ouderschapsverlof. Ook de invulling van de bedrijfsbrede pilot met hybride werken legt ING langs de meetlat van sociale verbinding en vitaliteit.
HR draait om mensen, en dan vooral: gedrag en het sturen en beïnvloeden daarvan. Dat vraagt om kennis van het menselijk brein. Hoewel in de laatste jaren de belangstelling voor het brein is gegroeid, is er op de werkvloer nog een wereld te winnen. Interventies worden nog te veel gedaan zonder voldoende inzicht in de oorzaken van het gedrag waar de interventie op gericht is, zegt neurowetenschapper en psycholoog Marcia Goddard.
Maar liefst 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken. Daarvan komt 16 procent in de knel. Als daar in de werkomgeving niet genoeg aandacht voor is, groeit de kans op uitval, hoog ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Dat is niet goed voor de medewerkers en ook niet voor de organisatie. Toch hebben werkgevers genoeg mogelijkheden om mantelzorgers voor hun organisatie inzetbaar te houden. Dat zijn echt geen baanbrekende innovaties, maar het begint wel bij de juiste aandacht. En die is hard nodig, want vroeg of laat wordt iedereen mantelzorger!
Hybride werken was vorig jaar het toverwoord om van het volledige thuiswerken van kantoorwerkers af te komen. Deels thuis en deels op kantoor werken leek vooral een simpel antwoord op de behoefte aan meer persoonlijk contact. Veel organisaties zijn dan ook niet verder gekomen dan afspraken over het aantal dagen per week op kantoor. En dat blijkt niet goed te werken. Zo blijven de echte kansen van hybride werken onbenut. Want hybride werkers zijn wendbaarder en tevredener. Ook is hybride werken aanzienlijk duurzamer. Alle reden om het te (blijven) stimuleren!
Aan het hoofd staan van HR in een organisatie geeft een grote verantwoordelijkheid. In het krachtenveld van vele belangen moeten soms moeilijke keuzes gemaakt worden. Dan is het belangrijk om integer te blijven en niet aan de leiband van het management te lopen. Dat heeft Gemmie Hermens zich tijdens haar HR-carrière altijd voorgehouden. Het heeft haar gebracht tot People & Culture Director bij facilitair dienstverlener ISS, recent gecertificeerd als Top Employer.
De toepassing van artificial intelligence (AI) gaat grote impact hebben op organisaties en op HR. Veel werk dat mensen nu nog doen, zullen algoritmes in de nabije toekomst stap voor stap overnemen. Die worden ook razendsnel slimmer; steeds verdubbelen hun capaciteiten binnen heel korte tijd. Aan HR de taak om de workforce voor te bereiden op de aankomende veranderingen, en vooral om het samenspel tussen mens en zelfdenkende computers te bewaken.
Na meer dan 30 jaar in de fast lane van HR, vond Sander Nieuwenhuizen het tijd voor een sabbatical. Hij gaf de zware positie van CHRO van Deloitte in Nederland op om zich te bezinnen op een nieuwe toekomst. Mede door de pandemie zette Sander een scherpe koerswijziging in en ging hij analytische psychologie studeren in Zurich. Nu kijkt hij op afstand - maar niet afstandelijk - naar leiderschap in HR. En dat geeft interessante inzichten.
Elk jaar is de prestigieuze verkiezing CHRO of the Year. Eind 2021 werd Tjahny Bercx van Leaseplan tot winnaar verkozen. De jury van vorige CHRO’s of the Year vindt hem een visionair en uitblinken in innovatie, impact en inspiratie. Bercx is één van de roergangers van de ingrijpende digitalisering van mobiliteitsbedrijf LeasePlan. Hoe heeft hij het bedrijf met 9000 medewerkers in beweging gekregen? Welke rol speelt hij daarin zelf? En heeft remote werken het digitaliseringsproces helpen versnellen?