Overkoepelende uitzendorganisaties ABU en NBBU hebben bij het verzoek tot algemeen verbindend verklaren van verschillende cao’s hun bedenkingen geuit over bepalingen die het uitzenden zouden beperken. Het beperken van de inzet van uitzendkrachten is, aldus ABU en NBBU, in strijd met de Europese Uitzendrichtlijn.
Recentelijk deed de rechtbank in Den Haag een opvallende uitspraak in een zaak die was aangespannen tegen een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Hierin werd gesteld dat de rechtspositie van payrollkrachten niet verandert als hun (materiële) werkgever hen onderbrengt bij een (andere) payrollonderneming. Zij blijven hun werk feitelijk uitvoeren bij dezelfde werkgever en behouden dus hun rechten.
De rechtspositie van werknemers verandert niet als hun bedrijf hen onderbrengt bij een (andere) payrollonderneming. Zij blijven hun werk feitelijk uitvoeren bij dezelfde werkgever en behouden dus hun rechten. De rechtbank in Den Haag heeft dit bepaald in een zaak die aangespannen was tegen een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.
Anno 2011-2013 is er, in het verlengde van e-HRM en Software as a Service, een trend om de personeels- en salarisadministratie te outsourcen. Personeelsadvies wordt hierin meestal niet meegenomen.
Sinds de inwerkingtreding van de 'Wet registratie intermediairs die arbeidskrachten ter beschikking stellen' op 1 juli 2012, moeten ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen zich als zodanig registreren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarnaast worden ondernemingen die uitzendkrachten inlenen verplicht om zaken te doen met een geregistreerde onderneming. De registratieplicht heeft als doel het aantal malafide uitzendondernemingen terug te dringen.
In de 2e helft van dit jaar is meer vraag naar flexwerk. Door de aantrekkende wereldhandel hebben bepaalde bedrijven dan meer behoefte aan tijdelijk personeel is de voorspelling van het economisch bureau van ING.
De kantonrechter in Almelo heeft op 9 april jl. een opvallende uitspraak gedaan met mogelijk grote gevolgen voor het fenomeen payrolling door te oordelen dat de relatie tussen payrollbedrijf SDWE en de medewerker niet als arbeidsovereenkomst gekwalificeerd kon worden. De casus was als volgt.
De relatie tussen payrollbedrijf Stichting Dienstverlening Welzijn Enschede ('SDWE') en de werknemer kon niet als arbeidsovereenkomst gekwalificeerd kon worden. Dit ondanks het feit dat de werknemer een arbeidsovereenkomst had met SDWE en niet met het bedrijf, de gemeente Enschede, waar hij werkzaamheden verrichtte.
Rechters zijn scherper, gaan oordelen over trucs waarmee werkgevers in personeelscontracten het arbeidsrecht proberen te omzeilen, zo staat in dagblad Trouw te lezen.
Onlangs is er met veel bombarie en enthousiasme een Sociaal Akkoord gepresenteerd. Het opvallende was dat de ‘sociale partners’ (hoezo partners? Ze staan zo ongeveer lijnrecht tegenover elkaar) vele weken nodig hadden om tot dit akkoord te komen en dat Rutte c.s. het binnen een half uur eens waren.