De overheid wil payrolling ontmoedigen. Het tegenovergestelde gebeurt echter. Met haar wetgeving zorgt ze er juist voor dat ondernemers in 2015 méér voor payrolling gaan kiezen zo stelt Jan Meulendijks, initiator van Payroll.nl in Brisk Magazine.
Ambitieuze innovatieve ondernemers van buiten de Europese Unie, die een bedrijf willen starten in Nederland, krijgen een verblijfsvergunning voor één jaar om hun plannen te realiseren.
De flexmarkt gaat een derde opeenvolgend jaar van omzetgroei tegemoet. De verder aantrekkende economie in 2015 en het doorzettende herstel van de arbeidsmarkt stimuleren de vraag naar tijdelijk personeel. Aangezien de verwachte economische groei steeds breder gedragen wordt, stijgt de vraag naar uitzendkrachten in steeds meer sectoren. Ook payrolling en detachering blijven in trek. Langzaam ontstaat ook voor werving&selectie meer ruimte voor groei. Voor bepaalde functies (IT, process engineers en installateurs) zijn tekorten nooit verdwenen.
De Belastingdienst legt een kinderdagverblijf naheffingsaanslagen en verzuimboetes op in verband met niet betaalde loonheffingen voor werknemers. Het kinderdagverblijf stelt dat het ten onrechte als inhoudingsplichtige wordt aangemerkt. Op grond van een overeenkomst tot payrolling zou niet het kinderdagverblijf maar een derde juridisch werkgever en dus inhoudingsplichtig zijn.
Bijna 6 op de 10 Nederlandse werknemers vinden dat zij de perfecte baan hebben en bijna 7 op de 10 vinden dat hun baan heel goed aansluit bij hun opleiding. In de overheidssector vinden zelfs 8 op de 10 werknemers dit laatste.
Bijna twee op de drie uitzendkrachten blijven na een uitzendperiode aan het werk. Het aantal 45-plussers met een uitzendbaan neemt toe. Dit zijn een paar feiten uit de Uitzendmonitor die is samengesteld door onderzoekinstituut ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen in opdracht van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).
‘Personeelsmanager kan naar huis als bedrijf ophoudt sociaal institutie te zijn’, zo stelt Ben Ligteringen in Het Financieele Dagblad. Hij promoveerde vorig jaar op het proefschrift ‘The maintenance crew for the human machinery.’
Een werknemer tekent op het kantoor bij de onderneming waar hij werkzaamheden moet gaan verrichten een arbeidsovereenkomst met de payrollorganisatie die hem uit gaat lenen. Het loon van de werknemer wordt niet betaald zodat hij een procedure start tegen zowel de payrollorganisatie als de inlener. De kantonrechter oordeelt in een vervolgprocedure of de relatie tussen werknemer en inlener als arbeidsovereenkomst gekwalificeerd moet worden.
De omzet van de flexbranche groeit weer. Nu het vertrouwen in de economie toeneemt en de exportgerichte sectoren aantrekken stijgt naar verwachting het aantal uren in 2014. Van een brede toenemende vraag naar tijdelijk personeel is echter nog geen sprake zo bericht ING Economisch Bureau. De prijsdruk blijft dus nog bestaan. “Flexbedrijven zullen ontzorger moeten zijn.”
Het Comité van permanente vertegenwoordigers (Coreper) van de EU heeft ingestemd met een compromistekst voor een richtlijn die de detachering van werknemers uit andere lidstaten beter handhaafbaar moet maken. De richtlijn biedt een betere bescherming van de werknemers en gaat misbruik en omzeiling tegen.