
Als werkgever kan je te maken krijgen met langdurig arbeidsongeschikte medewerkers. Een vervelende situatie, voor beide partijen. Als de arbeidsongeschiktheid is ontstaan door toedoen van een derde partij, is het mogelijk om de kosten die met de arbeidsongeschiktheid gepaard gaan te verhalen op deze derde partij.
Zo herken je Verhaalsrecht
Je medewerker komt bijvoorbeeld, buiten zijn of haar schuld, in een verkeersongeval terecht en loopt hierbij letsel op. Dit letsel heeft als gevolg dat je medewerker zijn of haar werk niet goed kan uitvoeren. In deze situatie zou Verhaalsrecht aan de orde kunnen zijn. De volgende drie punten zijn van belang:
- de medewerker is arbeidsongeschikt geraakt en kan niet (volledig) werken, dit komt door een gebeurtenis waarbij een derde mogelijk aansprakelijk is;
- de werkgever heeft een loondoorbetalingsplicht naar de medewerker;
- er is een juridische basis om de kosten te verhalen, zoals geregeld in het Burgerlijk Wetboek.
Onderbouwing Verhaalsrecht
Om Verhaalsrecht succesvol te kunnen toepassen, is het belangrijk om de aansprakelijkheid van een derde partij te onderbouwen. De volgende drie documenten zijn hierbij onmisbaar:
- een bewijs van toedracht: dit kan een proces-verbaal zijn, een schadeformulier of een getuigenverklaring;
- schade- en loongegevens: hoeveel loon is er doorbetaald en welke re-integratiekosten zijn er gemaakt?
- medische verklaring: dit kan bijvoorbeeld een verklaring van de bedrijfsarts zijn, waaruit blijkt dat het letsel van de werknemer direct verband houdt met het ongeval.
De aansprakelijkheidstelling van de derde partij, dien je schriftelijk te doen. Hierbij voeg je alle benodigde bewijsdocumententer onderbouwing. Denk hierbij aan een schadeberekening die is opgesteld conform de wettelijke kaders, aangevuld met relevante bewijsstukken zoals een proces-verbaal, de vereiste machtigingen en loonstroken ter onderbouwing van de geleden schade en de regresvordering.
Een specialist op het gebied van Verhaalsrecht
Verhaalsrecht is gebonden aan veel juridische kaders en regresprocedures. Om Verhaalsrecht succesvol te kunnen toepassen, moet je precies weten welke rechten en plichten er aan de orde zijn. Het is ook belangrijk om bekend te zijn met veelvoorkomende valkuilen en te weten hoe je deze kunt vermijden.
OAZ biedt werkgevers ondersteuning bij Verhaalsrecht. Door tijdig te herkennen of een zaak in aanmerking komt voor regres en direct de verantwoordelijke partij aansprakelijk te stellen, vergroot je de kans op een succesvolle schadevergoeding. Ben jij op zoek naar advies over lopende dossiers bij jouw organisatie? Neem dan contact op met OAZ via info@oaz.nl of bel direct 088 5600 700.