Om gemeenten te helpen bij het bedenken van een strategische personeelsagenda, heeft de VNG samen met opleidingsfonds A&O fonds Gemeenten een HR-scenariospel ontwikkeld. Het is bedoeld als een ‘denkgereedschap’ dat nieuwe inzichten moet helpen aandragen voor personeelstekorten en organisatieverandering in de gemeentelijke sector.
VNGemeenten Scenariospel

Overheden strijden nu al om het hardst om personeel en knokken daarnaast ook nog op tegen private organisaties, waar vaak meer salaris en andere incentives geboden worden.

In hun eigen regio maken gemeenten soms wel afspraken om bij de buren geen personeel weg te kapen.

Het scenariospel mikt op verschillende soorten professionals/MT-leden, van HR, bedrijfsvoering, beleid, uitvoering, IT en strategie.

Over zeven jaar gaat ongeveer één op de zes ambtenaren met pensioen

Het start met een concrete en lokaal relevante personeelsvraag, zoals het verhogen van instroom, verminderen van ziekteverzuim, behoud van medewerkers of efficiënter werken. Door die te bespreken moeten er vernieuwende oplossingen uitrollen, waarvan een aantal ook nog eens direct toepasbaar is.

Vier brillen op

In vier ‘denkkaders’ kan het hele vraagstuk verkend worden: mensgericht, bestuurskundig, technologisch en financieel. Iedere andere bril leidt tot ‘verschillende brillen’. In het mensgerichte denkkader ligt de focus op het bevorderen van werkgeluk. Het bestuurskundig denkkader gaat over het op peil houden van de gemeentelijke dienstverlening. In het technologisch denkkader draait het om efficiënt en effectief werken. Het financieel denkkader zoekt naar een balans tussen inkomsten en uitgaven.

De uitkomsten van het spel vormen de basis voor een strategische personeelsagenda. Bij elkaar leveren ze een hele set aan inzichten op. Na het spelen van het spel kan een gemeente zelf bepalen welke oplossingen voorrang moeten krijgen. Ze kunnen er acties uit pikken die snel uitvoerbaar zijn (‘laaghangend fruit’), naast oplossingen die een wat langere adem of meer onderzoek vergen.

Met gespreksleider

Op platform Binnenlands Bestuur vertelt Patricia Honcoop, projectleider arbeidsmarkt van A&O fonds Gemeenten, dat gemeenten vooral bezig zijn met de korte termijn. “Maar het is juist belangrijk met de trends die we zien op de gemeentelijke arbeidsmarkt dat ze gaan nadenken over de lange termijn.”

Voor het spelen van het spel moeten gemeenten ongeveer drie uur uittrekken. Het is volgens de VNG aan te raden dat een gespreksleider de kerngroepjes begeleidt en eventueel met een afvaardiging het spel voorbereidt. Het spel is te downloaden via de websites van de VNG en A&O fonds Gemeenten

Tijdens People Analytics en AI 2025 ontdek je hoe je technologische oplossingen kunt inzetten om medewerkers aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden. Of je nu een beginner bent of een ervaren professional, deze dag biedt een dynamisch programma vol workshops, kennissessies en inspirerende praktijkvoorbeelden die je zullen helpen de toekomst van werk vorm te geven.