De kostuumdramaserie Mr. Selfridge die de afgelopen weken al voor het tweede seizoen op de Nederlandse tv wordt vertoond, is niet alleen vermakelijk maar biedt zo nu en dan ook opvallende HR-inzichten. Waar in het eerste seizoen de nadruk vooral lag op de innovatieve klantenaanpak van de Amerikaanse ondernemer Harry Selfridge, wordt nu ingezoomd op het wel en wee van de medewerkers van zijn Londense warenhuis.
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog buigt personeelschef mr. Grove zich over de stapels personeelsdossiers op zijn bureau. Waar moet hij in hemelsnaam beginnen? Gelukkig wordt hij door een collega geattendeerd op een vernieuwend kaartenbakkensysteem dat uit Amerika is komen overwaaien, zeg maar het e-HRM van honderd jaar geleden. Binnen enkele dagen heeft hij zijn administratie op orde. En dan komt hij tot de schokkende ontdekking dat maar liefst driekwart van de mannelijke personeelsleden in aanmerking komt om te worden opgeroepen voor het leger!
In allerijl worden vervolgens ouderen en vrouwen opgeroepen voor tijdelijk werk in het magazijn en op de winkelvloer, terwijl de jonge mannelijke medewerkers hun opwachting maken aan het front in België. Met name het feit dat veel vrouwen in deze periode massaal aan het werk gaan, leidde na afloop van de oorlog tot de eerste emancipatiegolven. Maar dat is allemaal geschiedenis…
Toch valt er voor de HR-manager van nu wel degelijk nog iets te leren uit deze episode uit de tv-serie. Wie zijn personeelsbestand regelmatig goed tegen het licht houdt, kan onaangename verrassingen op voorhand voorkomen. Heeft u voldoende inzicht in de succession planning van de sleutelposities in uw organisatie? Bent u voorbereid op een mogelijke ‘leegloop’ als de war for talent in alle hevigheid losbarst? Het is gelukkig wel een heel ander soort ‘oorlog’ als die van honderd jaar geleden, maar als HR-manager moet je tijdig ‘mobiliseren’.