Op de werkvloer werken momenteel vier generaties samen. De ideale werkvloer volgens experts. Maar hoe manage je die generaties en hoe maak je ze tot een eenheid? Een old school kwartetspel opent de ogen.

“Iedereen verbaast zich over de overeenkomsten binnen de eigen generatie,” zegt Marjolein Risseeuw in De Volkskrant. Ze adviseert bedrijven over het generatievraagstuk aan de hand van een kwartetspel. In de praktijk herkennen HR-managers wel wat in de stereotype beschrijvingen op de kwartetkaartjes aldus Risseeuw. Maar de verschillen hoeven niet per se een rol te spelen als je gewoon je werk doet, vinden de meesten. “Bij Natuurmonumenten en Fokker bijvoorbeeld werken erg gedreven mensen. Iedereen heeft een goede werkhouding, dan valt het helemaal niet op van welke generatie je bent.”

 

Stroef

Maar daar waar het wat stroever loopt, is het van belang met elkaar te praten en elkaar te leren kennen. De kwartetkaartjes kunnen daarbij helpen. Ze maken de tongen los, leggen vooroordelen, verschillen en overeenkomsten bloot en laten de sterke punten van generaties zien. “Gelukkig zijn ze bijna weg, die babyboomers,” verzuchtte een van de deelnemers aan het kwartetspel. Bijna, maar nog niet helemaal. Zeker niet nu we langer door moeten werken. Zaak dus de babyboomer een adviserende rol te laten spelen, de Y-generatie zijn dynamiek in te laten brengen, en de ambitieuze maar onzekere Einsteiners aan de empatische X-generatie te koppelen.